ALARMANTNO: Sud dozvolio gradnju hidrocentrala na Staroj planini!

Iako je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom nedavne posete Pirotu izjavio da se protivi izgradnji mini-hidroelektrana, Upravni sud ne misli tako * Presudom Upravnog suda u Beogradu krajem Aprila poništeno je rešenje ministarstva kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane “Pakleštica” na reci Visočici na Staroj planini

Ustavni sud je reagovao jer je privatni investitor tužio Ministarstvo zaštite životne sredine zbog toga što je sprečilo gradnju mini-elektrane. Sud je odbacio rešenje ovog ministarstva uz konstataciju da je na “pravnoj snazi ostalo ranije rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredninu projekta izgradnje male hidroelektrane Pakleštica”.

Sud poništio rešenje Ministarstva. Zbog ove odluke suda Savez mesnih zajednica Stare planine organizovao je 6. Maja veliki narodni zbor protiv izgradnje hidrocentrala na Visočici i na drugim staroplaninski rekama.

Član Saveza mesnih zajednica Nebojša Jovanović kaže da ih je presuda Upravnog suda dodatno motivisala i da će oni nastaviti borbu da se očuvaju prirodne lepote Stare planine. Napominje da je problem kompleksan, jer se prepliću interesi privatnih investitora, države i ljubitelja prirode sa ovog područja.

Ovde imamo interes privatnih firmi koje bi po povlašćenoj ceni, nakon izgradnje hidroelektrane prodavali struju Elektroprivredi Srbije. Interesantno je i što dozvole i procene mogućnosti izgradnje izrađuje jedna privatna kompanija iz Kragujevca – pojasnio je Jovanović.

Ističe da je reka Visočica stanište raznih zaštićenih vrsta – potočne mrene, potočne pastrmke i potočnog raka koji je strogo zaštićena vrsta.

Nakon završetka protesta, predviđena je šetnja podrške Visočici, planinarski vodiči povešće sve zainteresovane do 3 km udaljenog ulaza u “Vladikinu ploču”, mesta gde je planirana izgradnja 2 km dugačkog tunela za potpuni nestanak Visočice najmoćnije reke na Staroj planini – rekao je Jovanović.

Inače, meštani staroplaninskih sela od prošle godine protestuju protiv izgradnje hidrocentrala koje po njima isušavaju reke i svode ih na ekološki minimum, a uništavaju i ceo ekosistem. Pored toga, početkom Aprila je ministar Trivan prilikom posete Pirotu istakao da se mora stati na put izgradnji mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima.

One Comment on “ALARMANTNO: Sud dozvolio gradnju hidrocentrala na Staroj planini!”

  1. Sud „u ime naroda“ doneo odluku da se nepoznatom privatnom investioru dozvoli gradnja u parku prirode i poništava sve propise o zaštiti parka prirode,rešenje ministarstva a i mimo volje naroda koji je svoj stav i interese javno iskazao protestima protiv izgradnje. Pa sto onda piše u ime naroda neka rešenje suda glasi “ u ime privatnog investitora“

Ostavite komentar