OTKRIVAMO: Ćuta hteo da gradi MHE, a kada je sprečen, pokrenuo proteste?! (VIDEO)

Pojedini aktivisti i vodeći borci za zabranu izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini uopšte nisu iskreni u svom delovanju, a neki čak i kriju od javnosti i naročito od svojih sledbenika da su hteli da ubijaju reke Srbije gradnjom MHE i da zarađuju prljav novac na uništavanju životne sredine

Tako, recimo, osnivač neformalnog pokreta Odbranimo reke Stare planine (ORSP) Aleksandar Jovanović Ćuta, nikada nije javnosti otkrio prave razloge svog protesta.

Naime, ovaj čovek je, pre nego što je postao navodno zakleti branitelj srpskih reka, predao u Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) dokumentaciju za izgradnju hidroelektrane Temska, koju je nameravao da podigne uz pomoć prijatelja! Tek kada mu je taj prljavi projekat propao, Ćuta se naprasno dosetio da želi da štiti staroplaninske reke.

– U maju 2016. u Ministarstvo je stigla dokumentacija u vezi sa MHE Temska. U pitanju je mini hidroelektrana derivacionog tipa koja bi po projektu trebalo da bude podignuta u II zoni zaštite parka prirode Stara Planina. Dokumentaciju su dostavili Aleksandar Jovanović Ćuta i Dragiša Lilić – otkriva naš izvor iz MRE i pojašnjava da je tada postojao državni projekat prevođenja viška vode iz Toplodolske reke do Zavojskog jezera kojim bi mini hidroelektrana za koju je dokumentacija predata ostala bez vode za turbine, tj. ostala bi na biološkom minimumu.

– Kad se to saznalo, krenuli su protesti protiv odvođenja viška vode iz Toplodolske reke, odnosno izgradnje tunela do Zavojskog jezera i sve je stopirano, na ovaj način je zaustavljen državni projekat zbog kobajagi interesa stanovnika sela Temska, a iza koga se, u stvari, krio lični interes gospodina Aleksandra Jovanovića Ćute – napominje naš sagovornik.

Predvodnik ovih protesta bio je upravo Aleksandar Jovanović Ćuta. Očigledno, shvativši da od izgradnje njegove MHE, nema ništa, isti taj Ćuta se bacio na zaštitu reka na kojima je prethodno i sam hteo da zida. Sa idejom, ako ne mogu ja, ne može niko, u tom poslu, prema svedočenju naših sagovornika ne bira sredstva.

Podsetimo, članovi grupe ORSP protive se podizanju mini hidroelektrana i do sada su sproveli niz akcija kako bi sprečili investiture da podignu elektrane.

Slika i prilika lažnih ekologa

Koliko su lažni ekolozi zabrinuti za životnu sredinu u kojoj žive i reke koje “brane”, pokazuje i činjenica da su rečice Stare planine prepune komunalnog otpada koje u njih bacaju čak i neki sami navodni branitelji reka.

Podeli ovo:

Šta mislite o ovome??

Odgovorite

Vaš mejl neće biti publikovan.


*