Zelena stranka čistila obalu od plastike

Zelena stranka obeležila je Dan planete Zemlje i to u duhu preporuke Ujedinjenih nacija za 2018. godinu. Ovaj važan datum Ujedinjene nacije posvetile su 2018. godine jednom od najvećih globalnih problema današnjice, problemu zagađenja od plastike. Zelena stranka je zato u Beogradu sprovela veliku akciju „Upecaj plastiku, pa pecaj!“ i tako se jedina od svih političkih i društvenih subjekata u Srbiji direktno odazvala pozivu UN da se ovakvim akcijama skrene pažnja u svojoj lokalnoj zajednici na narastajući globalni problem gomilanja plastičnog otpada na planeti.

„Pecanje“ plastičnog otpada kod Marine Stenka, jednom od najlepših delova priobalja uz Savu i omiljenom okupljalištu beogradskih pecaroša, Zelena stranka započela je 22. aprila u podne. Prizor koji su potpredsednik stranke Aleksandar Stanimirović, kao i okupljeni članovi i aktivisti Zelene stranke zatekli na tom mestu nije bio nimalo pohvalan. Količina odbačenih plastičnih flaša, kesa, velikih komada stiropora, gumenih papuča, lopti i drugog plastičnog otpada, koji se nakuplja među granjem na rubu reke, po okolnom žbunju i rastinju, ukazuje da je što snažnije podizanje svesti o očuvanju naše okoline neophodno.

S namerom da učine bar jedan deo glavnog grada čistijim i lepšim, članovi Zelene stranke iskoristili su svoj dan da uklone sav otpad koji su zatekli na tom mestu. Akcijom čišćenja poslali su jasnu poruku nesavesnim sugrađanima da svoj otpad ne bacaju više i da ne zanemaruju životnu sredinu, a istovremeno pružili pozitivan primer zajednici.

Zelena stranka svakodnevno radi na podizanju ekološke svesti u Srbiji. Jučerašnjom akcijom želeli smo dodatno da ukažemo na problem koji je ekološka tema broj jedan u svetu: problem zagađenja plastičnim otpadom koji uništava prirodu i naše neposredno okruženje. Ne dozvolite da naša obala, grad, komšiluk, dvorište u kom rastu naša deca, izgledaju poput prizora koje smo zatekli juče. Ovo je naša planeta. Brinimo o njoj i volimo je.

Ostavite komentar