Zelena stranka u kontroli seče drveća na Fruškoj gori

Povodom učestalih pritužbi građana u vezi sa sečom šuma na Fruškoj gori, narodni poslanik i predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi, i predsednik novosadskog odbora Zelene stranke, Slobodan Cvetković, obišli su sporne lokalitete.
Delegacija Zelene stranke sastala se sa rukovodstvom Nacionalnog parka „Fruška gora“, gde je od direktora Radoslava Krunića i pomoćnika direktora Konstantina Plužarevića dobila na uvid dokumenta kojima je regulisano upravljanje šumama Fruške gore, gde su precizno navedeni planovi po kojima se realizuje seča šuma.
– Kao ozbiljna i odgovorna partija, ne možemo davati paušalne ocene o pitanju od izuzetne važnosti za građane Vojvodine i Novog Sada. Budući da Vojvodina spada u nepošumljena područja, smatramo da je važno svako drvo, i zato verujemo da građani imaju pravo da znaju da li se drvni resursi eksploatišu planski, na osnovu stručnih i proverljivih analiza i procena, ili ne. Zato smo u skladu sa zakonom zatražili uvid u planove eksploatacije i zaštite šuma kojima gazduje NP Fruška gora – rekao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik.
– Budući da održiva politika zaštite šuma i biodiverziteta spada među najvažnija pitanja savremenog društva, Zelena stranka smatra da se sve veća pažnja mora poklanjati pošumljavanju. Zaštita resursa ima izuzetan značaj. Naš stav je da je umesto svakog posečenog drveta neophodno zasaditi pet novih kako bi se anulirali negativni efekti eksploatacije. Naravno, to ne zavisi samo od preduzeća koja upravljaju šumama, to je pre svega državno pitanje. Mora se doneti nacionalna strategija zaštite i obnove šuma, zasnovana na principima održivog razvoja – kaže Čabradi.
Nakon što su se uverili u stanje na terenu, u narednom periodu Zelena stranka organizovaće okrugli sto na temu seče šuma Fruške gore, na koji će biti pozvane sve zainteresovane strane, građani i predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici NP Fruška gora, kao i stručna javnost.
Dijalog svih zainteresovanih strana predstavlja osnovu daljeg angažovanja u procesu zaštite naše životne sredine.

Hits: 0

Podeli ovo:

Šta mislite o ovome??

Odgovorite

Vaš mejl neće biti publikovan.


*