ZELENA STRANKA: URANIJUM JE POLITIČKA TEMA, ZNAMO PRAVE ZAGAĐIVAČE!

Predsednik Zelene stranke i narodni poslanik, mr Goran Čabradi juče je Narodnoj skupštini Republike Srbije podneo Inicijativu za obrazovanju Komisije za utvrđivanje posledica industrijskog zagađenja voda, vazduha i zemljišta po zdravlje stanovnika grada Pančeva i opština Bor, Obrenovac, kao i stanovnika opština uz Veliki bački kanal (Vrbas, Kula, Crvenka, Sivac). Neposredan povod za podnošenje ove Inicijative je odluka da se, devetnaest godina kasnije, oformi Skupštinska komisija za istragu posledica NATO bombardovanja, kao i aktualizovanje straha kod građana o uticaju osiromašenog uranijuma po zdravlje.

Zelena stranka je uvek na strani zaštite zdravlja građana. Mi to radimo svakodnevno. Prvi smo ukazivali na i dalje neutvrđen broj nelegalnih skladišta toksičnog otpada u Srbiji i posledice takvog stanja po zemljište i vode. Mesecima se borimo da predstavnici vlasti ne obore važeći zakon koji zabranjuje uzgoj i uvoz GMO hrane. Prvi smo ukazali i preduzeli akcije da skrenemo pažnju na ogromno i nekontrolisano zagađivanje plastičnim otpadom u Srbiji. Zelena stranka je pokrenula većinu inicijativa koje se tiču zaštite i ispravnosti voda, vazduha, hrane, životne sredine. Svi naši članovi posvećeni su aktivizmu, i svakodnevno ličnim radom doprinose tom cilju. Zato, umesto korišćenja teme zaštite zdravlja u dnevno-političke i populističke svrhe, i osnivanja Komisije u kojoj će uticaj osiromašenog uranijuma na zdravlje građana pored malobrojnih stručnjaka istraživati i jedan profesor ruske književnosti i jedan stomatolog, smatramo daleko važnijim da se zaista ukaže na stvarne činjenice. Jedna od njih je da u Srbiji postoji mnogo aktivnih zagađivača i žarišta opasnih po zdravlje građana, o čemu govorimo svakodnevno. Iako nas državne strukture možda smatraju malom opozicionom strankom, i dalje smo najveća, najaktivnija i jedina zelena parlamentarna stranka u Srbiji, i radimo na dobrobiti građana i očuvanju životne sredine i zdravlja svakoga dana.

Komisija čije osnivanje tražimo od Skupštine Srbije treba i mora da utvrdi činjenice vezane za uzročnike i uzrokovače, kao i stepen zagađenja i posledice po zdravlje stanovništva Pančeva, Obrenovca, Bora i Velikog bačkog kanala. Višedecenijski nemar i nebriga celog društva dovele su do zagađenja vazduha, zemljišta i voda u tim mestima. Generatori ovog zagađenja su industrije: petrohemijski kompleks u Pančevu, rudarsko topioničarski basen u Boru, termoelektrana Nikola Tesla A i B u Obrenovcu, industrije ulja, biljnih masti, šećera i mesne industrije u Velikom bačkom kanalu. Posledice zagađenja životne sredine po zdravlje stanovništva na ovim teritorijama nikada nisu ispitane. Postoji opravdana sumnja da je direktna posledica ovakvog stanja povećanje broja obolelih u tim opštinama. Ako su državni organi zaista rešeni, kako kažu, da se život građana poboljša, očekujemo da ovu inicijativu Zelene stranke snažno podrže.

– Republika Srbija garantuje svojim građanima pravo na zdravu životnu sredinu. To jasno stoji u članu 74. Ustava Republike Srbije. Garantuje i pravo na objektivno informisanje o stanju u životnoj sredini. Zato, posle podnošenja naše Inicijative, javno postavljam pitanje: Da li državni organi danas mogu reći da je taj član ispoštovan? Mogu li ljudima u Boru, Obrenovcu, Pančevu ili Vrbasu reći da su im obezbedili zdravu životnu sredinu? Ako kao društvo želimo stvarno da ispitamo negativne uticaje po zdravlje građana, onda ćemo ispitati kakvu hranu jedemo, kakvu vodu pijemo i kakav vazduh udišemo. I učinićemo sve da smanjimo negativne uticaje – rekao je u obrazloženju inicijative mr Goran Čabradi.

Kao ni do sada, Zelena stranka neće se zaustaviti na tome. Svoj poslanički mandat predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi, iskoristiće da do kraja zahteva i podstakne organe vlasti ne samo da ispitaju, već i da promene stanje u kom su broj zagađivača i stepen zagađenja u Srbiji za sada neutvrđeni. Zato pozivamo sve institucije sistema da nam se obrate kada je o ispitivanju zagađenja u Srbiji reč. Mi znamo gde su zdravstvene crne rupe u Srbiji jer zdravlje stanovništva Zelenoj stranci je prioritet.

One Comment on “ZELENA STRANKA: URANIJUM JE POLITIČKA TEMA, ZNAMO PRAVE ZAGAĐIVAČE!”

Ostavite komentar