Zeleno svetlo za HE na Limu?!


Kanadska kompanija „Reservoir capital (REV)“ dobila je pozitivno mišljenje o Studiji uticaja gradnje dve hidroelektrane na Limu na životnu sredinu.

Saglasnost, kako nvode u REV-u, širom otvara vrata toj kompaniji da za nekoliko meseci dobije građevinsku dozvolu i već na jesen počne realizaciju ovog projekta.

„Vrednost investicije je 146 miliona evra. Dve hidroelektrane ukupne snage 59 megavata godišnje će proizvoditi 230 gigavat-časova struje“, rekla je novinarima direktorka firme REV u Srbiji Miljana Vidović.

Ona je naglasila da dokument na koji je ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine dalo pozitivno mišljenje pokazuje da dva mala jezera u kanjonu reke koja mogu da zadrže prosečan dvodnevni protok Lima, s branama visokim 23 i 28 metara neće promeniti ekologiju kraja.

Prema njenim rečima, ako se u očekivanom roku reše pitanja imovinsko-pravnih odnosa sa Železnicom i Putevima Srbije, za nekoliko meseci dobiće se građevinska dozvola i već na jesen kad opadne vodostaj Lima počeli bi prvi radovi.

„Najpre je u planu skretanje toka Lima, a zatim i gradnja tunela koji će omogućiti izmeštanje dela magistralnog puta. U periodu gradnje očekujemo angažovanje oko hiljadu radnika“, rekla je Vidovićeva.

One comment

  • zaustavljen razvoj solarnih izvora energije i vetrenjaca.. a nasuprot tome evo sta se radi

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s