Rudnik: Arsen zatrovao vodu ?


Na Rudniku, često punom turista, nadasve dece, zabranjena voda za piće. Godinama već bez pouzdanih informacija odakle potiče zagađenje

RUDNIK – Upotreba vode za piće i spremanje hrane u ovoj varošici, često punoj turista, sportista, a nadasve dečjih ekskurzija i boravišta, strogo je zabranjena do daljeg! Razlog je povećana koncentracija arsena, mnogo veća od dozvoljene pravilnikom o higijenskoj ispravnosti.

rudnik 034

Naredbu o zabrani korišćenja vode za piće i za pripremanje hrane na Rudniku potpisao je Miroslav Milovanović, zamenik predsednika opštine Gornji Milanovac, u čijem ataru je i Rudnik, a na osnovu izveštaja republičkog Zavoda za javno zdravlje i JKP „Gornji Milanovac“.

– JKP će, dok god bude potrebno, cisternama snabdevati vodom za piće potrošače na Rudniku. Voda iz sistema za vodosnabdevanje Rudnika može se koristiti isključivo za tehničke potrebe. Inače, sve informacije o neispravnosti vode na Rudniku, u isključivoj su nadležnosti opštine, a ne JKP – kaže Rajko Nešković, direktor JKP.

Još nema zvaničnog objašnjenja otkud potiče povećana količina arsena u planinskim vodama Rudnika. Nezvanično, saznali smo da će u to mesto i njegovu okolinu, biti ponovo upućene ekipe stručnjaka iz nadležnih republičkih instituta, koje treba da (pr)overe i previsok nivo radioaktivnih zračenja na Rudniku, kao i potencijalne izazivače te pojave, vrlo opasne po zdravlje ljudi, čak i stoke. Ponovo, zato što su na ovoj planini, „krovu Šumadije“, već vršena baš takva istraživanja, ali njihovi nalazi nikada nisu obelodanjeni.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.