BiH: Pobeda ekologa sa Sane -poništena ekološka dozvola za hidroelektranu!


Ukoliko bi se, kao što je bilo planirano, izgradila mala hidroelektrana “Medna” na izvorima Sane,  trajno bi se uništile prirodne vrijednosti gornjeg toka ove rijeke. Sana više ne bi bila na listi rijeka sa kvalitetom vode prve kategorije u Republici Srpskoj, a značajno bi se umanjili i potencijali cijelog područja za razvoj održivog turizma. U svakom slučaju, moguće štete bi bile daleko veće od navodnih koristi koje bi lokalne zajednice i budžeti imali od izgadnje.

Pravda za Sanu

To su razlozi da su ekolozi okupljeni oko Koalicije za Sanu pokrenuli niz akcija kako bi zaštitili ovu rijeku. Upravo su izvojevali i svoju prvu pobjedu. 

Naime, okružni sud u Banjaluci je 12.12.2013 godine donio presudu kojom je poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu “Medna” na izvorima rijeke Sane. Ovom presudom prestaje da važi ekološka dozvola, a time i djelimično rješenje za građenje. 

U presudi Okružnog suda u Banjaluci je, između ostalog, utvrđeno: „Imajući u vidu koliki je značaj očuvanja životnog okoliša, u koji se ubrajaju svi nenadoknadivi prirodni resursi, koje u ovom času nesporno sadrži predmetna lokacija, te se ne može olako provoditi postupak za pribavljanje tako važne dozvole, kakva je ekološka dozvola“.

Park prirode

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS bi napokon trebalo da donese odluku o proglašenju parka prirode za područje gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostornim planom RS do 2015. godine, te zahtjevom Koalicije za zaštitu Sane od 18.01.2012. godine. 

Predstavnici Koalicije su pored tužbe za ekološku dozvolu, podnijeli tužbe na studiju uticaja na životnu sredinu i djelimično rješenje za građenje. 

Aktivisti u svom saopćenju ističu da očekuju da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raskinuti koncesioni ugovor za MHE „Medna“ na rijeci Sani i konačno staviti tačku na ovu lošu odluku Vlade Republike Srpske

2 komentara

  • —– Originalna poruka —–Pošiljalac: „ZELENE NOVINE – http://www.zelenenovine.com.co.in“ <comment-reply@wordpress.com>Datum: Ponedeljak, Decembar 30, 2013 11:02Tema: [Нови чланак] BiH: Pobeda ekologa sa Sane -poništena ekološka dozvola za hidroelektranu!Primalac: ostojar@ptt.rs> > > > > a:hover { color: red; }> a {> text-decoration: none;> color: #0088cc;> }> > a.primaryactionlink:link, a.primaryactionlink:visited { background-color: #2585B2; color: #fff; }> a.primaryactionlink:hover, a.primaryactionlink:active { background-color: #11729E !important; color: #fff !important; }> > /*> @media only screen and (max-device-width: 480px) { > .post { min-width: 700px !important; }> }> */> > WordPress.com> > > > > > > > > > > > > Zelene novine Srbije posted: „Ukoliko bi se, kao što je bilo planirano, izgradila mala hidroelektrana “Medna” na izvorima Sane,  trajno bi se uništile prirodne vrijednosti gornjeg toka ove rijeke. Sana više ne bi bila na listi rijeka sa kvalitetom vode prve kategorije u Republici Srps“ > > > > > > > > > >

    Sviđa mi se

  • Povratni ping: BiH: Pobeda ekologa sa Sane -poništena ekološka dozvola za hidroelektranu! | POŽAREVAC NA DLANU

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.