Pomoć EU kao odgovor na poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini


Mehanizam civilne zaštite EU je aktiviran nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koje su uputile Srbija i Bosna i Hercegovina zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove teritorija obeju zemalja.

Crpne stanice visokih kapaciteta i timovi stručnjaka koji će njima upravljati su hitno potrebni u Srbiji, dok je Bosna i Hercegovina tražila helikoptere i motorne čamce za evakuaciju ljudi i prevoz vode, lekova i hrane.

Kristalina GeorgijevaNekoliko sati nakon što je Srbija uputila zahtev, Nemačka, Bugarska, Austrija i Slovenija su ponudile pomoć. Njihove ponude, načinjene putem Koordinacionog centra za urgentnu pomoć, biće realizovane kroz Mehanizam civilne zaštite EU u poplavljenim područjima Srbije u najkraćem mogućem roku.

„Zahvaljujem se našim nemačkim, bugarskim, austrijskim i slovenačkim kolegama na brzoj demonstraciji solidarnosti. Još jednom se pokazalo da susedi EU mogu računati na nas u teškim vremenima”, rekla je Kristalina Georgijeva, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitranu pomoć i varedne situacije.

Koordinacioni centar za urgentnu pomoć Evropske komisije je u neposrednom kontaktu i sa pogođenim zemljama kao i sa zemljama učesnicama mehanizma, kako bi se istražile dalje mogućnosti za pružanje pomoći.

 

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s