Bor: Održan drugi ekološki protest


Drugi po redu ekološki skup pod nazivom “Neću da ćutim jer imam decu!” održan je juče u Boru na platou železničke stanice u prisustvu više hiljada Borana. 

Drugi ekološki protest u Boru

Stanovnici Bora odlučili su se na proteste jer ih decenijama truje sumpor iz Rudarsko-topioničarskog basena. Na svakim izborima im, kažu, obećavaju da će se to promeniti, ali njima je sve teže.

Ne pomaže ni nova topionica koju je prošle godine otvorio upravo predsednik Vlade, Aleksandar Vučić. Odlučili su da organizuju proteste – zbog svog zdravlja.

Od obećanja da će nova topionica učiniti čudo da nebo nad Borom bude čisto kao i 1903. kada je rudnik otvoren, nema ništa. U staroj topionici, starom borskom trovaču, varnice i dalje sevaju baš kao i kod Borana.

Irena Živković

Irena Živković

Irena Živković, ćerka rudara koji od bronhitisa teško govori, odlučila je da ne ćuti najviše zbog dece koju hrani. Razume i da rudnik hrani ceo Bor, ali uz dim, tvrdi, presedne joj svaki zalogaj hleba, ali i nova topionica za koju je bila uverena da je spas.

U RTB-u Bor su svesni da stara topionica i dalje truje. Problem je što se nova topionica nije uhodala po planu.

Dok čekaju da se sa reči pređe na dela Borani protestuju i uveravaju da iza okupljanja ne stoji politika nego ekološka svest.

Najprecizniji odgovor će dati podaci merenja sumpora, i dok u RTB Bor obećavaju da neće okrenuti leđa ekologiji, Borani obećavaju da će nastaviti sa protestima.

Na skupu je izraženo nezadovoljstvo tretmanom u pojedinim medijima koji kontinuirano minimiziraju skup iz nepoznatih razloga.

Okupljeni građani Bora izveli su i mali performans noseći gas-maske i tako poslali jasnu poruku svima o situaciji u ovom gradu kada je zagađenje vazduha u pitanju. 

Boranima su podršku u protestima pružili stanovnici susednih mesta a najviše Zaječarci.

Predstavnici RTB-a,inače najvećeg zagađivača na Balkanu (!) kažu da će stara topionica prestati sa radom u Novembru i da će nakon toga ekološka situacija u Boru verovatno biti daleko bolja.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s