ZASTRAŠUJUĆE: Na Bor 2006. iz topionice ispušteno 200 tona otrova!


BOR – Zloglasni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i „čovek za sve partije“ Blagoje Spaskovski izjavio je da je „2006. godine iz topionice tog preduzeća na Bor palo više od 200 tona otrovnih materija” !

Blagoje Spasovski

„Te godine je na Bor palo više od 200 tona otrova iz pogona stare topionice. Zbog toga ćemo zatražiti krivičnu odgovornost, kako bismo videli ko je dao dozvolu da se pretapa koncentrat iz rudnika Čoka Marin”, rekao je Spaskovski na sednici Skupštine opštine Bor.

Ruda iz rudnika Čoka Marin kod Majdanpeka je „polimetalična” i sadrži brojne štetne materije, među kojima je i arsen.

On se za govornicom lokalnog parlamenta, kao predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), osvrnuo na proteste zbog zagađenja iz postrojenja nove borske topionice, koje je u dva navrata preko društvenih mreža organizovala grupa Borana.

„U mojim očima je ekologija uvek ispred ekonomije. Ja sam najveći protivnik dima i zato sam se upustio u projekat izgradnje nove topionice, čije će se uhodavanje završiti do kraja meseca a nebo nad Borom opet biti čisto”, rekao je Spaskovski.

On je ponovio da se u Boru ne topi ruda koja sadrži arsen, živu, olovo, kadmijum ili drugi štetni metali i da to kontrolišu državni organi.

KO JE BLAGOJE SPASOVSKI ? 

Čovek za sve partije

Komunista, Dinkićevac, naprednjak…

Kada se Blagoje Spaskovski, prvi čovek Rudarsko-topioničarskog basena Bor, nedavno pojavio na proslavi pet godina Srpske napredne stranke sa sve štakama i gipsom na nozi, pojedini mediji su preneli da je to čovek koji je po svaku cenu lojalan svojoj partiji. A on se pohvalio da je tog dana zbog svoje stranke pobegao sa Vojno-medicinske akademije.

Ovih dana Spaskovski je ponovo u centru interesovanja javnosti. Ne zbog nekog samo njemu svojstvenog dokazivanja lojalnosti SNS-u, već zbog istraživanja emisije „Insajder” o malverzacijama u RTB Bor. Kako tvrde, cena izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline u ovoj kompaniji je za poslednje tri i po godine utrostručena, i to sa 100 na čak 300 miliona evra. Sve to vreme, na čelu RTB Bor bio je Blagoje Spaskovski.

Šta otkriva njegova zvanična biografija? Najpre to da se čini da je čovek za sve partije. Danas za Srpsku naprednu stranku, ali u prošlosti je mnogima bio lojalan po svaku cenu. I to, reklo bi se, najpre po cenu očuvanja svoje fotelje. Najpre je bio član Saveza komunista, a potom je devedesetih godina Spaskovski kao član Socijalističke partije Srbije i njihov kadar od 1990. do 2000. godine bio generalni direktor rudnika bakra. Posle pauze od nekoliko godina, u ovu fotelju se vratio 2008. godine. Ulazi u Dinkićev G17 plus, a na lokalnim izborima 2010. godine čak je i predvodio listu Ujedinjenih regiona Srbije u Boru. Bio je i predsednik borskog odbora ove stranke. A onda je polovinom ove godine prešao u Srpsku naprednu stranku. I, naravno, ostao na funkciji generalnog direktora RTB Bor. Zvanična biografija Blagoja Spaskovskog pokazuje i da je završio Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, a u rudniku bakra Bor zaposlio se još 1972. godine.

Danas Spaskovski izjavljuje da je samo u Savez komunista i SNS ušao svojevoljno. A niz kritika nekadašnjem stranačkom drugu uputio je nedavno u skupštini i sam Mlađan Dinkić, optuživši ga da je upravo on kriv za sve loše što se dešavalo u basenu Bor.

Da li i koliko ima odgovornosti Blagoja Spaskovskog u malverzacijama za koje se sumnja da su postojale, svakako će se sada ispitati. Saša Radulović, ministar privrede, već je nekoliko puta pokazao da ne mari za pripadnost političkim partijama, pa je tim njegovog ministarstva i Agencije za privatizaciju ušao u RTB Bor kako bi se ispitalo poslovanje ovog preduzeća.

I dok se epilog čeka, problem je utoliko veći što se čini da se portret ovog čoveka za sve partije može preslikati na mnoge rukovodioce širom zemlje. Promena stranke zarad očuvanje fotelje, nezvanično je i dugogodišnje geslo mnogih.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/277912.lt.html

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s