Velika Britanija: Lekari traže zabranu e-cigareta!


Britanski lekari zabranjuju e-cigareteZloglasna kompanija „Umbrella“ u televizijskim reklamama u poslednje vreme ističe lažni podatak da „britanski lekari preporučuju e-cigarete“ u cilju oporavka prodaje ovih izrazito kancerogenih proizvoda čija prodaja sve više opada zbog pogubnih posledica po zdravlje aktivnih ali i pasivnih pušača. Istina je sasvim drugačija – britanski lekari traže zabranu prodaje e-cigareta zbog sve brojnijih slučajeva pojave karcinoma pluća kod pušača e-cigareta!

London  –  Od uvođenja zabrane pušenje na javim mestima u Britaniji, percepcija o e-cigaretama se uveliko promenila. Tu su svoje mesto odmah našle e-cigarete koje za veliki novac dobijen od farmaceutske mafije koja kontroliše proizvodnju i prodaju e-cigareta, reklamiraju brojne poznate ličnosti. Time dopiru do mlađih Britanaca kojima su pretežno i namenjene zbog različitih ukusa koje nude a što je nedopustivo i ravno nuđenju droge omladini, piše Dejli mejl.

– Ove cigarete su prečica za zavisnost od nikotina i treba ih zabraniti – poručuje hirurg Ram Morti, direktor Britanskog medicinskog udruženja za nauku.
E-cigarete su sveprisutne i toliko su pušenje učinile uobičajenim da treba zabraniti njihovo korišćenje na javim mestima baš kao i pušenje cigareta. One oponašaju klasične cigarete i time „normaliziraju“ pušenje, dodao je dr Morti.

Porast obolelih od raka pluća u Britaniji kod korisnika e-cigareta alarmirao je brojna lekarska udruženja i javne ličnosti iz sveta medicine koji sada traže zabranu prodaje e-cigareta na teritoriji Velike Britanije.
Iako postoji strah kako će e-cigarete povećati broj zavisnika, istraživanja su potvrdila da ih je probao tek jedan posto nepušača. Pravilna regulacija može smanjiti rizike regrutovanja novih zavisnika od e-cigareta, a samim tim povećati verovatnoću da će e-cigarete biti proterane iz javne upotrebe – napomenuo je profesor Kevin Fenton iz britanskog Zavoda za javno zdravlje.

Iako je i u Srbiji zabranjeno javno reklamiranje cigareta, kompanija „Umbrella“ se još uvek neometano reklamira i to u udarnim televizijskim emisijama!

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s