Italija: U Đenovi otvoren najveći zajednički vrt u Evropi


U predgrađu Campi talijanskog grada Đenove otvoren je najveći urbani vrt u Europi, mesto gdje stres postaje daleka uspomena, usevi donose sveže sezonsko povrće, a korisnici vrtova svoje usluge i proizvode mogu „trampiti“ korišćenjem alternativne valute SCEC.
Djenova - zajednicki vrt
Andrea Pescino, autor projekta, napominje: „U Italiji ljudi vrlo teško shvataju koncept zajedničkog vrta jer je koncept privatnog vlasništva prejako ustaljen u njihovim glavama. No, mi smo odlučili primeniti koncept apsolutnog suvereniteta i vlasništva nad vrtom koji se prostire na 7 hektara tako da svi oni koji rade u zajedničkom vrtu sat vremena dobijaju 7.5 SCEC-ova koji se potom mogu koristiti za kupnju uzgojenih proizvoda. Naravno, sve na principu trampe„.

SCEC je projekat komplementarne valute koji je nastao u Napulju 2007. godine, a za cilj ima promicati razmenu roba i usluga u cirkularnoj ekonomiji. Trenutno je tri miliona SCEC-a u opticaju širom Italije, kroz različite mreže građana, preduzeća i profesionalaca koji su odlučili zameniti stvarni novac alternativnom i solidarnom valutom.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s