NEOPHODNO EFIKASNO REŠAVANJE PROBLEMA OTPADA


Rešavanje problema otpada je važan korak za društvo i životnu sredinu, kao i jedna od ključnih tema u procesu pristupanja Evropskoj uniji

Beograd, 6. februar 2018. godine – Na konferenciji „Zaštita životne sredine – Upravljanje otpadom“, u organizaciji Američke privredne komore (AmCham), kojoj su prisustvovali Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador SAD Kajl Skat i predstavnici kompanija članica AmCham-a, zaključeno da je uspostavljanje efikasnijeg regulatornog okvira za upravljanje otpadom od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine, kao i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.  Na konferenciji se razgovaralo se o produženoj odgovornosti proizvođača u oblasti ambalaže i ambalažnog otpada, kao i u oblasti posebnih tokova otpada.

„Poslovna zajednica, odnosno privredni subjekti, važan su partner Ministarstva zaštite životne sredine u ostvarivanju zacrtanih ciljeva za unapredjenje životne sredine Srbije i dostizanje evropskih standarda u toj oblasti.” izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. „Interes Srbije je bolja, zdravija  i čistija životna sredina. Uložićemo napor da brže rešavamo probleme i prepreke  na putu ka čistijoj  Srbiji“. Na tom putu pitanja zivotne sredine i privrede se dopunjuju.” rekao je Trivan. “Ministarstvo zaštite životne sredine će stvarati zakonodavni i administrativni okvir za rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine, ali istovremeno i za otvaranje mogućnosti za razvoj zelene ekonomije. Baveći se perspektivom i budućnošću mi se bavimo i mogućim investicijama u životnoj sredini. Sklad životne sredine i privrede obezbediće i ekonomski prosperitet. Ministarstvo će posvetiti posebnu pažnju saradnji sa privredom, razmatrati izazove sa kojima se poslovni sektor suočava prilikom implementacije regulative i time kreirati prostor za nove investicije u oblasti životne sredine.”

Predsednik AmCham Odbora za životnu sredinu Dragan Lupšić je naglasio da je „neophodno da kroz sinergiju napora države, privrede i lokalnih samouprava doprinesemo razvoju propisa i njihovoj primeni, kako bi Srbija dostigla poželjne i održive ekološke ciljeve.“ Lupšić je dodao da bi „bilo korisno u celosti ustanoviti princip produžene odgovornosti proizvođača, kojim se odgovornost ne završava samo u trenutku puštanja proizvoda na tržište, već se produžava i nakon njegovog korišćenja, sve do trenutka kada nastaje otpad. Ovaj princip je najefikasniji i primenjuje se u svim državama EU“ i naveo da bi koristi od ovakvog sistema imali država, privreda i građani.

„SAD snažno podržavaju Vladu Srbije i njene napore u pridruživanju Evropskoj uniji, i sveobuhvatne reforme kroz koje Srbija dostiže evropske standarde u zaštiti životne sredine.“ izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, dodajući da su „zaštita životne sredine i upravljanje otpadom temelji moderne ekonomije“. „Srbija bi trebalo da investira još 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine tokom narednih nekoliko godina i američke kompanije već uvode nove prakse u ovoj oblasti. Dok je privatni sektor produktivan ali i deo problema, on je takođe i ključan element za rešenje ovog problema. Kroz saradnju sa industrijom, činimo uslugu državi i postižemo optimalna rešenja.“ naglasio je ambasador Skat i poručio da se ovi „napori se ne tiču samo Vlade i industrije, već svakog od nas i našoj posvećenosti životnoj sredini.“

Na zaključku ove konferencije, podvučeno je da su naredni koraci unapređenje postojećih sistema produžene odgovornosti, investiranje u sakupljačku mrežu i reciklažu, kao i  podizanje kapaciteta komunalnog sektora i lokalnih samouprava. Upravljanje otpadom je jedno od glavnih pitanja kojima se bavi Odbor za životnu sredinu AmCham-a. Ovaj Odbor aktivno radi na podsticanju konstruktivnog i partnerskog odnosa poslovne zajednice, Vlade i drugih učesnika,  i unapređenju regulatornog okvira koji će podsticati održiv razvoj kompanija.

***

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja više od 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju preko 100,000 građana Srbije i koje su ukupno u zemlju investirale četrnaest milijardi evra. Američka privredna komora je vodeća nezavisna poslovna asocijacija u Srbiji koja svoje aktivnosti bazira na unapređenju poslovnog okruženja, profesionalnom usavršavanju, edukaciji i promociji svojih članova, kao i na omogućavanju poslovnih kontakata među članstvom.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.