Vlažna staništa ključna za održivu budućnost naših gradova


Beograd – Obeležen je Svetski dan vlažnih staništa, koja su na međunarodnom nivou zaštićena „Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, naročito za ptice močvarice“ poznatija kao Ramsarska konvencija, čija potpisnica je i Srbija * Uprkos značaju prirodnih reka i močvara za ljude, u poslednjih sto godina uništeno je oko 2/3 svetskih vlažnih staništa, uglavnom zbog nekontrolisane urbanizacije, kanalisanja reka i isušivanja močvara

Svetski dan vlažnih staništa ove godine obeležava se pod sloganom „Vlažna staništa za održivu urbanu budućnost“, kako bi se istakla njihova važna uloga za kvalitetniji život u gradovima.

Močvare i reke nude nam mnogo više koristi nego što mislimo. Snabdevaju gradove vodom, štite nas od poplava i smanjuju zagađenje vazduha. Vlažna staništa tokom obimnih padavina zadržavaju višak vode, sprečavajući na taj način prirodne katastrofe i troškove uzrokovane njima. Vegetacija u urbanim vlažnim staništima deluje i kao filter za razne vrste zagađenja, što doprinosi boljem kvalitetu vode“, ističe generalna sekretarka Ramsarske konvencije Marta Rohas Urego.

WWF kao zvaničan partner Ramsarske konvencije godinama radi na očuvanju najznačajnijih svetskih vlažnih staništa. Nažalost, reke i močvare mnogi smatraju pogodnim za odlaganje otpada, neretko im se menja namena i prve stradaju prilikom širenja gradova. Međutim, ukoliko se održivo koriste, urbanim sredinama mogu pružiti višestruku ekonomsku, društvenu i kulturnu korist.

Vlažna staništa su najraznovrsniji i najproduktivniji ekosistemi, ljudima su najvažniji izvor prirodnih resursa i moramo ih mudro koristiti. U Srbiji se nalazi 10 ramsarskih područja: Gornje Podunavlje, Koviljsko-Petrovaradinski Rit, Labudovo okno, Ludaško jezero, Obedska bara, Peštersko polje, Slano Kopovo, Stari Begej – Carska Bara, Vlasina i Zasavica. WWF u Srbiji već skoro deceniju radi na očuvanju vlažnih staništa i jedan od najznačajnijih rezultata je obnova vlažnih staništa u Gornjem Podunavlju, koje je zbog izuzetnih prirodnih vrednosti deo UNESKO rezervata biosfere “Bačko Podunavlje”, izjavila je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović. 

Većina ramsarskih staništa u Srbiji nalazi se pored naseljenih mesta, zbog čega su izložena riziku od nestanka, dok sa druge strane upravo zbog te blizine urbanim sredinama moraju da budu zaštićena, kako bi se iskoristile njihove prednosti.

O WWF:

WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog  korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje. Više informacija na: wwf.rs

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.