Pančevo: Pronađeno preko 100 tona opasnog otpada!


U okolini Pančeva, grada nedaleko od Beograda, pronađeno je više od 100 tona otpada, za koji se sumnja da je opasan * Otrovna supstanca je neadkvatno uskladištena pored međunarodne pruge za Rumuniji, na placu firme „Eko 21“, koja je registrovana za njegov tretman

„Pronađeno je više od 100 tona otpada, a vlasnik firme ‘Eko 21’ se nalazi u inostranstvu. Proverićemo još jednom da li se poštovani uslovi za registraciju firmi za upravljanje otpadom“, kazao je Trivan na konferenciji za novinare koju je održao na toj lokaciji, prenose mediji.

Prema izveštajima medija, reč je verovatno o nepropisno uskladištenom motornom ulju i mazutu. Burad sa otpadom, od kojih su neka počela da cure, nalazila su se na zemlji, što bi moglo da ugrozi oranice nedaleko od placa firme.

Stručnjaci iz beogradskog Zavoda za javno zdravlje uzeli su uzorke sa terena i narednih dana će sve detaljno analizirati kako bi utvrdili šta je sve tu uskladišteno.

U Srbiji ima 113 registrovanih firmi za upravljanje otpadom, a samo 10 do 15 se „ozbiljno bavi tim poslom“, rekao je Trivan.

Ovu lokaciju u Pančevu prijavila je lokalna policija, kazao je ministar, a u okolini tog grada postoje još dve lokacije sa otpadom takođe firme „Eko 21“, za koji se sumnja da je opasan, a koji je nepropisno odložen.

„U Srbiji se godišnje proizvede od 150.000 do 230.000 tona opasnog otpada, a podaci govore da se ne preradi ili izveze sva količina, što znači da je ostatak negde odložen“, kazao je Trivan.

Prema njegovim rečima, lokalne zajednice nemaju fuinansijske mogućnosti da brinu o opasnom otpadu zbog čega država mora da se ukluči u rešavanje tog problema.

Pooštravanje kazni za zagađenje

Ministar je najavio da će predložiti da se pooštre kazne za to krivično delo, koje sada iznose od šest meseci do pet godina zatvora.

Država je 20-30 godina gurala glavu u pesak pred ovim problemom, rekao je ministar i podsetio da se jedini sudski proces za nedekvatan tretman otpada trenutno vodi u Zaječaru.

„Nepropisno postupanje sa otpadom je najgori zločin prema građanima, jer se na taj način zagađuju dva najvažnija prirodna resursa – zemljište i voda“, rekao je Trivan. Protiv vlasnika nezakonito odloženog otpada u selu Vukićevica kod Obrenovca, kako kaže, podignuta je optužnica.

Na pitanja novinara koliko otpada generiše Petrohemija, Trivan je rekao da ta firma proizvodi dosta otpada ali se „trudi“ da se njime i „ozbiljnije bavi“.

Kazao je da Srbija nema postrojenja za preradu opasnog otpada, a da će po novom propisu firma koja proizvodi otpad morati da do kraja prati da li ga je ovlašćeni operater zbrinuo na adekvatan način ili izvezao.

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić izjavio je da je nelegalno skladištenje opasnog otpada u stvari „biznis ljudi koji su shvatili da mogu da se bogate preko noći, na štetu zdravlja građana“, prenose mediji.

Firme koje na taj način obavljaju tu vrstu posla mogu jeftino da iznajme prostor, kao što je onaj koji je danas otkriven na teritoriji Pančeva, i da za vrlo malo novca kupe određena postrojenja. Za započinjanje posla potrebna im je samo polisa osiguranja, a ne bankarska garancija za tretman otpada.

„Oni sve to obezbede za par hiljada evra, otpad nelegalno skladište i zbrinjavaju više stotina tona potencijalno opasnog otpada tako što ga jednostavno bace, umesto da ga tretiraju ili izvezu, za šta su se obavezali ugovorom“, rekao je Galić.

Krajem decembra prošle godine, kada je u Obrenovcu na jednoj lokaciji pronađeno 25 tona nezakonito zakopanog opsnog otpada, Trivan je pozvao građane da prijavljuju sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

One comment

  • Da je ovo drzava, kao sto nije, zbog guranja glava u pesak, kada je rec o industrijskom otpadu, mnogi dosadasnji ministri, zajedno sa aktuelnim, trebalo bi da su sada u tamnici!?

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.