Kragujevac: Evropa uvodi strožije kontrole hrane, a u Srbiji niče toksični otpad!


U svetu se 15. Mart obeležava kao Svetski dan prava potrošača koji su UN ustanovile 1983. godine. Asocijacija potrošača Srbije (APOS) saopštila je da će Svetski dan prava potrošača obeležiti tako što će animirati potrošače da preko društvenih mreža pišu svoje primedbe koje imaju kao korisnici usluga mobilne telefonije i tako ih učine vidljivim. APOS naglašava da operateri mobilne telefonije i nadležni organi Srbije moraju da pruže sigurnost i zaštitu ličnih podataka kojih se potrošači često odriču i dodaje da laka dostupnost ličnih podataka narušava osnovno pravo potrošača – pravo na sigurnost.

Za to vreme, Evropski parlament je odlučio da ovaj važan dan obeleži na daleko korisniji način: uvođenjem pooštrenih kontrola i strožijih inspekcija koje će se odnositi na hranu.

„Nova pravila, ranije neformalno dogovorena među poslanicima i u Evropskom savetu, treba da pruže kompletan sistem kontrole ishrane i odnosiće se i na hranu za uzgoj životinja kao i na hranu za kućne ljubimce. Biće pojačane i veterinarske i fitosanitarne inspekcije“, navodi se u saopštenju izdatom povodom Svetskog dana potrošača.

Inspekcije će se odnositi na kontrolu lanca ishrane, od zdravlja bilja, upotrebe pesticida i drugih preparata, do kontrole uzgoja životinja i drugih sektora u kojima se sumnja da se ne poštuju pravila.

Dok ovakva kontrola ne stigne konačno i u Srbiju, članovi Zelene stranke iz Kragujevca rešili su da, tim povodom, u svom gradu skrenu pažnju građana i državnih organa na afere koje već mesecima potresaju spokoj i zdravlje našeg stanovništva. Deljenjem lifleta i razgovorom sa Kragujevčanima ispred TC Plaza, istakli su zabrinutost zbog nedovoljne informisanosti građana, potrošača, o njihovim osnovnim pravima i ukazali na potrebu da se toksični otpad savesno i odgovorno zbrinjava.

„Ova goruća tema u Srbiji ne jenjava, a sistematsko rešenje se još ne nazire. Od kraja 2017. godine, svakog meseca se otkrije po nekoliko tona nelegalnog, ili nezakonito skladištenog toksičnog otpada. Poslednji slučaj dogodio se 12. marta, kada je na području Pančeva pronađeno još 100 tona toksičnog otpada na tri nove lokacije“, saopštavaju iz kragujevačkog opštinskog odbora Zelene stranke.

Članovi Zelene stranke tom prilikom su upozorili i da veliki broj potrošača još uvek ne zna svoja prava, kao i koje organizacije imaju ovlašćenja i dužne su da zastupaju njihove interese pred vlastima.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.