Hrvatska: STOP centrima za smeće koji se bogate na štetu građana i okoliša!


 

Udruge i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u koaliciju „Zero Waste Hrvatska“ danas su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Zagrebu te u Rijeci zatražile odustajanje od nerazumnog forsiranja projekata centara za (ne)gospodarenje otpadom. Na primjeru prvih izgrađenih centara pokazalo se da su oni „rupa bez dna“ jer ne donose rješenja, nego niz problema, kao što su poskupljenje usluge za građane i građanke, zagađenje okoliša, štete po zdravlje i stopiranje sustava recikliranja. Decentraliziran sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja jedini je dosljedno ekološki utemeljen i isplativ sustav kojeg hitno treba implementirati diljem Hrvatske!

 

Nakon što su građani i građanke nekoliko puta na sudovima dokazali da cementare i tvornice vapna ne smiju spaljivati otpad te da je izgradnja spalionice neprihvatljiva, sustav temeljen na spaljivanju kojeg nerazumno guraju županije i Ministarstvo dobio je novu pljusku. Prošlog je tjedna cementara Holcim odlučila da neće spaljivati otpad iz centra Marišćina. Sada će se taj visoko zapaljivi štetni otpad, kako to zazivaju čelnici centra Marišćina, skladištiti na propusnom krškom terenu i čekati izgradnju spalionice koju bi opet skupo platili građani i građanke i koja bi izazvala ogromne ekološke štete.

 

Pitamo se zašto Ministarstvo ustraje u izgradnji županijskih centara za gospodarenje otpadom iako tehnološki nisu u stanju poslovati u skladu sa zakonom?! U njih se ulažu stotine milijuna kuna, a istovremeno postoje višestruko jefitiniji i za okoliš prihvatljivi sustavi gospodarenja otpadom koji bi otvorili i brojna zelena radna mjesta. Očigledno odgovor na to leži u činjenici da se izgradnjom centara za smeće osigurava nered u gospodarenju otpadom koji služi bogaćenju pojedinaca kroz štete za okoliš i građane_ke. Dokaz tome je Mladen Jozinović – sada bivši predsjednik Grupacije svih centara. On je samom sebi isplaćivao milijunske bonuse manipuliranjem s dovozom smeća iz čitave Hrvatske na odlagalište Piškornica gdje se planira megalomanski centar za smeće nekoliko županija. Takvih je slučajeva bilo i u ostalim centrima poput centra Lećevica.

 

Problem s plasmanom produkta obrade (RDF) iz centara, poskupljenje usluge, zagađenja podzemnih voda i zraka, utjecaj na zdravlje i usporavanje razvoja sustava recikliranja samo su neki od problema. Čelnici centara podižu tužbe protiv aktivistkinja i aktivista koji se bore za javni interes i zaštitu okoliša, a pojedini „stručnjaci“ godinama drže ljestve zagovornicima takvog sustava zavaravanjem javnosti da je sustav odvajanja skup. Činjenice ih demantiraju jer je dokazano kako je decentraliziran sustav gospodarenja otpadom zasnovan na odvajanju i recikliranju otpada te na sortirnicama i kompostanama višestruko jeftiniji. Za njega postoje i znatna EU sredstva, za razliku od sustava spaljivanja, kojeg bi velikim dijelom platili građani i građanke.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.