Zelena stranka: Groblje za kućne ljubimce uskoro, o plaži se razmišlja, ombudsman nejasan zvaničnicima


Povodom Inicijative Zelene stranke za uvođenje ombudsmana, groblja i plaže za kućne ljubimce, predstavnik Skupštine grada Beograda, Stanislav Stefanović, sastao se sa predstavnicima Zelene stranke. Predstavnici Zelene stranke, Dina Stefanović i Nebojša Vraneš, koji su prisustvovali sastanku, obavešteni su o stavu Skupštine grada Beograda po tim pitanjima. Saopšteno im je da je projekat izgradnje prvog groblja za kućne ljubimce u toku. Po rečima Stefanovića, projekat je već dogovoren sa JKP Pogrebne usluge, na Bežanijskoj kosi. Plac u delu Bežanijskog groblja opredeljen je za tu namenu.

Zelena stranka je zadovoljna što su nadležni odlučili da se konačno reši pitanje za koje je zainteresovan veoma veliki broj Beograđana. Ipak, do ovog trenutka ne znamo u čijoj je nadležnosti izgradnja jer javnih objava, kao ni tendera objavljenog u tu svrhu, nije bilo. Zato će Zelena stranka i dalje pažljivo pratiti transparentnost celog procesa i o tome obaveštavati javnost.

Kada je reč o drugoj tački naše Inicijative, a to je da se dozvoli pristup kućnim ljubimcima nekoj od beogradskih plaža, što je naročito važno za pse u letnjim mesecima, predstavnici Zelene stranke dobili su odgovor da se i o tome razmišlja na gradskom nivou, ali da je odluka koja će to plaža biti još u toku. Za tu namenu razmatra se lokacija Staro kupalište ili krajnji deo jezera na Adi.

Po pitanju treće tačke, uvođenje ombudsmana za kućne ljubimce koji bi zastupao njihova prava, gospodin Stefanović je zatražio dodatno obrazloženje uloga ovakvog zaštitnika. Nadležnost ombudsmana za kućne ljubimce bila bi kontrola stvarne primene prava koja proizilaze iz Zakona o dobrobiti životinja, rekli su predstavnici Zelene stranke na sastanku. Slično kao i zaštitnik građana, ombudsman za kućne ljubimce bio bi formalno lice kome bi svedoci kršenja prava životinja, garantovanih Zakonom, mogli da upute žalbe. U Srbiji je na dnevnom nivou nekoliko desetina, do nekoliko stotina građana, suočeno sa eklatantnim i zastrašujućim kršenjem prava životinja i zlostavljanjem životinja. I kada imaju dobru volju da deluju i prijave slučaj, građani nemaju kome da se obrate.

Gospodin Stefanović je na takvu definiciju zaduženja ombudsmana odgovorio da policija treba da reaguje u slučajevima ozbiljnog zlostavljanja. S obzirom na to da je nejasna granica između kršenja prava garantovanih Zakonom i ozbiljnog zlostavljanja životinje, gospodina Stefanovića smo pitali šta raditi kada nije „ozbiljno zlostavljanje“ u pitanju, već „samo“ kršenje prava. Odgovor koji smo dobili bio je da je onda tu angažovana veterinarska inspekcija. Konstatovali smo da je veterinarska inspekcija uglavnom zauzeta životinjama iz stočnog uzgoja, sa čime se i Stefanović složio. Potom, Stefanović je dodao da postavljanje ombudsmana za ljubimce svakako nije u nadležnosti Grada, već se tim pitanjem treba baviti na republičkom nivou.

Nakon toga, našli smo zajednički stav da se zaštitnik prava životinja ne mora zvati ombudsman, već je prioritet da postoji lice kome će građani moći da se obrate za pomoć. Takođe, predočeno je i da bi postavljanje Zaštitnika prava životinja moglo imati pozitivnog efekta i u smislu smanjenja broja odbačenih pasa. Prijavljivanjem ovakvih radnji nadležnom organu, što građani žele i čine, nesavesni vlasnici bi bolje kontrolisali potomstvo svojih ljubimaca i savesnije bi pristupali sterilizaciji, umesto da izbacuju štence na ulicu, čime se i gradu i zajednici stvara dodatni problem.

Zaključak sastanka je sledeći: S obzirom da postoji jedan slučaj gde se Zaštitnik građana bavio pitanjem kršenja prava životinja, nezvaničan predlog je da se pri kancelariji Zaštitnika građana opredeli službeno lice koje će biti zaduženo i za zaštitu prava životinja. Pošto do ovog trenutka grad nema ni predlog ni rešenje kako to učiniti, predlog Zelene stranke je primeniti model koji je 12. marta ove godine usvojila Vlada Republike Hrvatske. Oni su postavili posebnog savetnika ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja. Savetnik je aktivista za prava i zaštitu životinja i njegov angažman je volonterski. Time bi se problem rešio bez dodatnog opterećivanja gradskog ili republičkog budžeta.

Zelena stranka je spremna da ovaj predlog razradi i dostavi ga nadležnoj instituciji na koju nas Grad, kao trenutni sagovornik, uputi

One comment

 • Zakon o dobrobiti životinja se bavi zaštitom njihove dobrobiti , sam naziv kaže. Kontrolu nad sprovodjenjem odličnog Zakona imaju veterinarski inspektori Uprve za veterinu (čl. 76. Zakona o dobrobti životinja) a u vezi zdravlja životinja Zakon o veterinarstvu (nadležnost je odredjena ,čl. 143. Zakona o veterinarstvu).
  Zakoni i podzakonski akti (pravilnici) su skoro do tančina regulisali ovu oblast, ali veterinarski inspektori nesavesno pristupaju svojoj obavezi TO JE PROBLEM.
  Neke zabrane su proglašene prekršajem a neke su krivična dela. Dakle, vet. inspektori bi trebalo da pišu prijave prekršajnim sudovima i tuziocima, a ovi da kažnjavaju.
  Drugi problem je taj što ni tuzioce ne interesuje čl. 269. Krivičnog zakonika RS, koji za ubijanje više životinja propisuje zatvorsku kaznu od 2 godine.
  Mi, udruženja, podnosimo prijave Upravi i krivične prijave – tuziocima, ali oni ne reaguju. TO JE GLAVNI PROBLEM.

  Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.