„Odgovorni za epidemiju“: Policija saslušala prve antivakcinaše!


Prva saslušanja protiv antivakcinaša po krivičnoj prijavi koju je podiglo Više javno tužilaštvo počela su u beogradskoj policiji.

Obavljeno je prvo saslušanje, kada je u policiji ispitana profesorka Mira Sovilj. Ona je u policijsku stanicu došla sama.

Nekoliko sati posle nje ispitan je lekar Todor Jovanović koji je pred inspektore došao zajedno sa advokatom.

Antivakcinaši su saslušani nakon što je početkom februara grupa od 270 roditelja podnela krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila.

Među najpoznatijim sa ovog spiska protiv kojih je podneta krivična prijava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu su: Slađana Velkov, Jelena Karleuša, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović. S druge strane, na čelu grupe roditelja iz cele Srbije koji su odlučili da krivično gone gotovo ceo antivakcinalni lobi jesu doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda. Kako kažu, to su morali da učine da bi zaštitili zdravlje nacije i kolektivni imunitet.

– Krivičnom prijavom želimo da stanemo konačno na put tom antivakcinalnom lobiju i šarlatanima koji poslednjih godina šire paniku i strah u vezi sa vakcinacijom dece i uvaljuju svoje šarlatanske metode lečenja. Praktično svaki pokušaj priznatih epidemiologa i imunologa da edukuju stanovništvo u vezi sa vakcinacijom oni su osujetili svojom kontrapropagandom, pre svega na internetu. Na taj način izazvali su strah i paniku kod građana, što je direktno za posledicu imalo opadanje broja vakcinisane dece i pojavu epidemije morbila – rekao je ranije Stevanović.

Ubrzo nakon toga krivična prijava prebačena je iz Prvog u Više tužilaštvo u Beogadu, u odeljenje za Visokotehnološki kriminal, koje je potom saopštilo je da utvrđuje krivične odgovornosti više javnih ličnosti, protivnika vakcijacije.

– Oni su predmet obrade i procesuiranja odeljenja koje vrši provere navedenog činjeničnog stanja i prikuplja potrebne dokaze i dokumentaciju kako bi na adekvatan način i u potpunosti pretkrivični postupak bio sproveden i okončan – navodeno je tada u saopštenju.

Kako su rekli u tužilaštvu, ni u ovom kao ni u bilo kom drugom predmetu neće biti ustupaka niti izuzetaka prema javnim ličnostima za koje se sumnja da su počinili krivično delo.

One comment

  • Fašizam je očigledno živ i zdrav..

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.