Danas je Svetski dan napuštenih životinja


Svetski dan napuštenih životinja ove godine obeležava se u znaku izmena Zakona o dobrobiti životinja i apela udruženja koja ukazuju na napoštovanje i grubo kršenje postojećih odredbi tog zakona.

Svetski dan napuštenih životinja obeležava se u znaku izmena Zakona o dobrobiti životinja i apela udruženja koja ukazuju na napoštovanje i grubo kršenje postojećih odredbi tog zakona.

Danas se u Srbiji ne sprovode mere odgovornog vlasništva, ne podstiče udomljavanje pasa i mačaka i ne kažnjava kršenje zakona koji štite dobrobit životinja. Iz tog razloga se građani pozivaju da posete lokalno prihvatilište i usvoje psa ili mačku i time pomognu da se smanji broj napuštenih kućnih ljubimaca.

Procenjuje se da 75 odsto ukupne svetske populacije pasa i mačaka nema dom. Većina nije rođena na ulici, nego je izbačena iz svog doma. Životinje na ulici teško žive, ali njihovi dani isupnjeni su i radošću u susretu sa ljudima i prijateljima iste vrste. Prihvatilišta u državama u tranziciji nisu dolea spas napuštenim životinjama, nego uglavnom novu patnju, a često i smrt.

Pored Međunarodnog dana životinja beskućnika koji se obeležava treće subote u avgustu mesecu, postoji i nezvanični Dan napuštenih životinja koji se obeležava 4. aprila. Ideja da se još jedan dan u godini obeležava u cilju podizanja svesti o patnji napuštenih životinja potekla je od holandskih aktivista.

10 načina da pomognemo azilima za napuštene životinje

Evo na koje sve načine možete i vi pomoći životinjama u azilima.

1. Transport.

Životinjama koje se nalaze u azilima često je potreban prevoz sa jednog mesta na drugo. Vožnje su nekada kraće, a ponekad malo duže – do njihovog novog doma ili do najbliže veterinarske ambulante. Ukoliko imate vozačku dozvolu i resurse, pomozite kada ste u mogućnosti.

2. Umetnost šivenja.

Ukoliko umete da šijete i najobičniji šav, može biti višestruko korisno. Postoji mnogo načina kako da od starih stvari napravite krevetić za psa ili mačku. Proverite sa najbližim azilom šta im je najpotrebnije i uzmite „stvar u svoje ruke“.

3. Fotografisanje.

Bilo da ste profesionalac ili amater fotograf, azilima je potrebna pomoć u vidu dobrih fotografija. Dakle, zgrabite svoj fotoaparat i ostale rekvizite i pravac u azil…

Takođe, ukoliko se ozbiljnije bavite fotografijom, možete čak i da održite radionice za volontere skloništa kako bi mogli da slikaju bolje fotografije životinja.

4. Posteljina je uvek potrebna.

Donirajte peškire i posteljinu koju više ne koristite, kao i stare dušeke, azilima su uvek potrebni.

5. Kupovina.

Raspitajte se šta je lokalnom azilu najpotrebnije (povoci, hrana ili sredstva za higijenu). Takve donacije su i više nego dobrodošle.

6. Zabave humanog karaktera.

Ukoliko priređujete žurku, jedna od ideja kako možete pomoći azilu jeste da ona bude humanitarnog karaktera. A umesto poklona gostima kažite da doniraju hranu za životinje, ogrlice ili drugu opremu.

7. Kreativnost.

Iskoristite svoje veštine kako biste pomogli azilima. Bavite se grafičkim dizajnom ili pisanjem, vaša znanja će itekako pomoći apelima na društvenim mrežama ili lokalnim medijima.

Za održavanje azila potrebno je mnogo rada i truda, a ovakve stvari se često stavljaju u drugi plan.

8. Društvene mreže.

Koriste društvene mreže kako biste proširili važne informacije. Podelite tvit ili objave o nestalim životinjama ili o onima kojima je potreban dom.

9. Starateljstvo.

Imate uslova da privremeno pružite dom životinji kojoj je najpotrebnije? To može biti zabavno, korisno i izazovno. Ukoliko otvorite vrata svog doma napuštenoj životinji, oslobodićete jedno mesto u azilu.

10. Doniranje.

Azilima za napuštene životinje često je potreban novac za lekove, hranu i druga sredstva. Zato, kada ste u mogućnosti, donirajte novac, jer nečije malo je nekome mnogo.

Kako pomoći napuštenim životinjama

U Beogradu postoji i Hitna pomoć za životinje koja je dužna da pomogne napuštenim psima i mačkama, ali van Beograda takva mogućnost ne postoji, pa morate da se obratite privatnim veterinarskim ambulantama i da snosite troškove. Ukoliko ste svedok nasilja nad životinjama, pozovite policiju.

Ovo je deo teksta pod naslovom „Kako pomoći napuštenim životinjama“ objavljenom na sajtu „Psi i mačke u Srbiji“, koji je otvoren kao rezultat projekta Link Plus, javlja Beta 5. maja 2014. godine.

Autori sajta podsećaju da je najefikasniji način uključivanja građana u proces rešavanja problema napuštenih životinja udomljavanje. Ako odlučite da usvojite kućnog ljubimca, ne samo što ćete najverovatnije spasiti život psu ili mački koji su ostali bez doma, nego ćete pomoći da se smanji broj životinja koje žive na ulici.

Ukoliko nemate dovoljno sredstava i mogućnosti za udomljavanje, životinjama možete pomoći i na jedan od sledećih načina.

Društvene mreže su dobar način da uputite apel za pomoć.

Možete se obratiti udruženjima koja su aktivna u ovoj oblasti jer su im često potrebni volonteri da privremeno čuvaju napuštene životinje, da ih voze kod veterinara ili u novi dom, a takođe im je potrebna pomoć knjigovođe, pravnika, prevodioca i volontera koji bi uređivali njihove stranice i objavljivali oglase za udomljavanje. Ako imate prijatelje koji bi finansijski mogli da pomognu, ne oklevajte da ih zamolite za pomoć.

Mnogim prihvatilištima neophodni su mladi volonteri koji će se rado družiti i pomagati oko životinja. Bespomoćnim životinjama je neophodan kontakt sa ljudima. Mnogi psi treba da se naviknu na šetnju na povocu, ali mačke treba biti okupane i očetkane da bi ih neko što pre udomio. I najmanja materijalna pomoć prihvatilištima za životinje kao što su stare novine, stara ćebad i peškiri, sredstva za čišćenje, lekovi, hrana je neophodna.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.