OTKRIVAMO: Kako da prepoznate zdravo, domaće jaje


Nemamo svi tu privilegiju da sveža, domaća jaja dobijamo od bake sa sela, pa smo stoga primorani da ih nabavljamo u marketima ili na pijaci. Zato je jako važno da naučite da razlikujete dobra i zdrava jaja od onih drugih. Mnogi ljudi ne prave razliku između zdravih, organskih jaja i onih nezdravih i nisu upućeni u to koliko ono što se nudi po prodavnicama može biti loše po nas. Zato se uvek vodite ovim pravilima.

BOJA ŽUMANCA
Ako iz prve niste uspeli da pogodite koje jaje na slici iznad je najzdravije, donosimo vam pravi odgovor. Jaje sa tamno narandžastom bojom je najbolje i potiče od zdrave kokoške. Ono sa žutim žumancetom je kupljeno u velikom supermarketu i dobija se od kokoške koja raste u fabrici, bez sunčeve svetlosti, ni prozora.

Jaje sa svetlo narandžastim žumancetom je kupljeno na pijaci i potiče iz velikih domaćinstava gde uslovi nisu toliko strašni kao kod onih iz velikih fabrika.

Osnovno pravilo je – što više pilića farma proizvodi, to je niži kvalitet jaja i mesa. Žumance je tamnije boje ukoliko kokoška jede više proteina, a svetlije ako se hrani samo kukuruzom.

– Ukoliko nameravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u sertifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrednost je veća – ističe nutricionista Milka Raičević, a osim boje žumanceta ocenjuju se još neke karakteristike jajeta.

DEBLJINA ŽUMANCETA
Što deblje, to bolje! Zdravija jaja teže da budu deblja i punija hranjivim sastojcima.

DEBLJINA LJUSKE
Teško je oceniti ljusku samo na osnovu pogleda! Trebalo bi razmotriti izgled ljuske i utvrditi njene karakteristike. Zdravije jaje imaće jaču i deblju ljusku. A ako nekad nemate ni vremena da ustanovite debljinu ljuske, sasvim su za testiranje dovoljne prethodne dve stavke.

One comment

 • Jeste da ste delimično u pravu- kada se radi o kokoškama koje žive u idealnim uslovima, može se reći da će žumance pre biti tamnije boje. Nažalost, to ne može biti kriterijum prepoznavanja odakle potiče jaje, jer farme znaju da daju kokoškama aditive kako bi postigli baš tu željenu boju.
  Stoga nekad svetlo žuto jaje može da bude bolje od tamno žutog do narandžastog: to svetlo žuto potiče od kokoške koja možda ne živi u najidealnijim uslovima, ali ipak u boljim nego ona kokoška sa farme, u kavezu, što je kod nas u Srbiji neretko, kojoj su dati aditivi.
  Raspitajte se više o tome, pa nas informišite malo detaljnije 🙂
  Hvala
  P.s. evo primer članka koji govori o primeni tih aditiva. Sigurna sam da bi se mogli naći i bolji izvori.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3457452/How-secret-additives-given-chickens-make-egg-yolk-bright-yellow.html

  Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.