Hrvatska: Okolišni filmski festival – Mi moramo na pola, ne morate i vi!


Ovogodišnje izdanje Okolišnog filmskog festivala održava se od 4. do 6. svibnja 2018. u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1), a ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

 Aktivistička grupa Zelene akcije poziva Vas na trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na okolišne i društvene probleme. Glavne točke ovogodišnjeg programa su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj – otimačina zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plin, kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo i izgradnja LNG terminala na Krku te zaštita rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana. Osim toga, u programu su zastupljeni i drugi filmovi – među kojima su neki i nagrađivani – koji se tiču našeg osobnog odnosa prema okolišu i prirodi, ali govore i o potrebi za promjenu društvenih, gospodarskih i političkih sustava. Program obogaćuju i praktične radionice te zabavni program.

Nakon prošlogodišnjeg „Četvrtog E?! – Okolišnog filmskog festivala“, ove godine festival je organiziran “polovično”. Razlog tome je loša politika podrške radu civilnog društva u Hrvatskoj, koja je dovela do situacije nedostatka sredstava za organizaciju aktivnosti. Unatoč tome, organizacijski tim odlučio je ipak održati festival s minimalnim sredstvima, uz maksimalnu kreativnost, zbog čega ovogodišnji festival nosi simbolično ime “4½. Okolišni filmski festival”. Nedostatak financijske podrške značio je i dvostruko veće ulaganje vremena te smišljanje novih načina da se festival ipak održi čak i u ovim „polovičnim“ uvjetima. Festival je stoga organiziran “kod kuće” – u prostoru Zelene akcije – i osigurat će se autentičan kino ugođaj u “kućnoj” atmosferi.

Poruka ovog festivala je: “Mi moramo na pola, ne morate i vi!”. Ponekad u najboljoj namjeri stvari radimo “na pola”, a da toga nismo ni svjesni_e pa šteta nadmašuje samu korist. Primjerice, kad kupujemo organski proizvod preko webshopa s drugog kraja svijeta nastaju onečišćenje prilikom proizvodnje ambalaže u kojoj je dostavljen te emisije koje se ispuste prilikom prijevoza.

Na ovaj način se problem pretvorio u prednost i uspjela se nastaviti tradicija prethodnih godina – osvještavanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema te primjere njihovih rješenja kroz film, medij kojim se najbolje prenosi emocija. Filmom se mogu približiti i jasnije prikazati problemi zajednica pogođenih utjecajima trenutnog ekonomskog i društvenog sistema, kao i posljedice takvog

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.