Zagreb: Štulićevih tisa više nema!


Odbor za prostorno uređenje Gradske skupštine Grada Zagreba je većinom glasova potvrdio naše zahtjeve i donio Zaključak kojim se traži hitna obustavu radova na Trgu žrtava fašizma dok se ne provede javna rasprava o prijedlogu rješenja uređenja zelene površne oko Doma likovnih umjetnika i cijelog tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, stručna javna rasprava i savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti.

Usprkos tome, gradska vlast je u zoru posjekla Štulićeve tise,  još jednu od  svima nam predragih oaza zelenila. Odmazda? Inat? Ili jednostavno primitivizam? Možda najviše strah da se ne dogodi vidljivi presedan popuštanja pred voljom građana i struke.

Zahvaljujući sjednici odbora, javnost je, nakon tjedana i tjedana traženja informacija, po prvi put imala priliku za kratki uvid u dokumentaciju projekta uređenja Trga žrtava fašizma, koji je prva faza realizacije tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, a koja obuhvaća i ulicu Franje Račkoga i Trg žrtava fašizma. Ono što se može na osnovu doista kratkog uvida zaključiti jest da se projekt mijenja u hodu, očito bez ikakvih stručnih konzultacija.

U odnosu na javnosti dostupne informacije o početnom rješenju projekta, prema kojima se cijeli park oko paviljona trebala pretvoriti u travnjak i posjeći drvored u Ulici Franje Račkog, vidljive su dvije izmjene vezane uz zelenilo: sačuvat će se pet platana na rubnim dijelovima livade oko paviljona i nešto grmlja na livadi i sačuvat će se oba drvoreda u ulici Franje Račkog.  Ali i pored toga, projektom je predviđeno rušenje čak 22 stabla i 20 grmova, uključujući i rijedak i dekorativan grm prstenaste konopljike koji je u istom elaboratu najprije proglašen zaštićenim, a zatim određen za rušenje!

Pored toga, posađene „zamjenske“ magnolije nisu predviđene projektnom dokumentacijom, i svakom je vidljivo kako su posađene u hodu, kao reakcija na prosvjede građana kada je gradonačelnik obećao „da će trg nakon preuređenja biti tri puta ljepši i imati dva puta više magnolija.“  Ni krive ni dužne, magnolije su zasađene na potpuno nesuvislim mjestima i bez ikakvog plana.

Bez obzira na tugu zbog sječe Štulićevih tisa i svega ostalog do sada posječenog zelenila, nastavljamo s prosvjednim druženjima srijedom i pritiskom da se sačuva ostatak zelenila i da se takvi vrijedni prostori u gradu Zagrebu ne planiraju autokratskim potezima gradonačelnika. Štulićevih tisa više nema i ne smijemo dozvoliti da se zavboravi ova sramota i nasilništvo kao i  tko je za to odgovoran!!!

Podsjećamo kako je ovo tek početak realizacije projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti koji se proteže od Draškovićeve ulice, Trga burze, preko ulice Franje Račkoga, Trga žrtava fašizma, Ulice kneza Višeslava i Krešimirova trga do Branimirove ulice, a o kojemu javnost i struka zna vrlo malo ili gotovo ništa.

Zelena akcija

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.