NEMAČKE KOMPANIJE ZAINTERESOVANE ZA OTKUP ORGANSKOG, SMRZNUTOG VOĆA IZ SRBIJE


Tokom petodnevne poseti Srbiji, šest nemačkih kompanija zainteresovanih za otkup organskih proizvoda, iskazalo je veliko interesovanje za saradnju kroz otkup domaćeg organski gajenog, smrznutog programa malina, kupina i jagoda.

Posetu delegacije iz Nemačke organizovao je “Centar za organsku poljoprivredu” Privredne komore Srbije, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru programa Nemačko-srpske razvojne saradnje, Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD).

„Nemačkim partnerima je važna sledljivost, to jest mogućnost praćenja procesa proizvodnje od njive do trpeze. Takođe, značajno im je poštovanje standarda bezbednosti hrane. Proizvodi poput malina, ali i voćnih pirea i koncentrata, vrlo su traženi na EU tržištu i pogodni za izvoz“, objasnio je Torsten Pihe (Thorsten Pieche) stručnjak IPD – a, Inicijative koji okuplja nemačke kompanije koje uvoze proizvode iz celog sveta. Predvodeći delegaciju, Pihe je istakao da srpske firme koje su ovom prilikom posetili, imaju veliki potencijal za saradnju sa Nemačkom.

Projekat Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD), u saradnji sa IPD-om, podržava izvoz organskih proizvoda srpskih kompanija na EU tržište. Poseta nemačkih kompanija zainteresovanih za otkup organskih proizvoda bila je samo jedna u nizu aktivnosti koje se sprovode u okviru te podrške, sa ciljem povećanja broja direktnih susreta privrednika iz Srbije i Nemačke (B2B susreta) i jačanja tržišnih potencijala organskih proizvođača iz Srbije, kako na stranom, tako i na domaćem tržištu.

Pored potražnje za organski proizvedenim smrznutim voćem, što je potvrđeno i tokom ove posete, Srbija ima veliki potencijal i za izvoz organskih žitarica, što se pokazalo na najvećem sajmu organske poljoprivrede BIOFAH (BIOFACH) održanom početkom ove godine u Nemačkoj.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.