Forum žena Zelene stranke: Za nasilje nema opravdanja!


Novosađaninu Jovici Mitroviću (56), okrivljenom za prebijanje nevenčane supruge na smrt 2016. godine, u ponovljenom postupku pred većem Višeg suda, smanjena je prvostepena kazna zatvora od 12 godina na sedam godine robije, uz prekvalifikaciju krivičnog dela ubistva na ubistvo na mah.

Prilikom obrazlaganja presude, predsedavajuća veća sudija Tatjana Šunjka navela je da je uzeto u obzir da je on delo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno jake razdraženosti, do čega ga je, navodno, dovela oštećena, tako što je prethodno „saletala“ na proslavi druge muškarce, te ga je time ponizila uz teško vređanje. Tužilaštvo će se žaliti na presudu.

Forum žena GO Zelene stranke izražava snažan protest protiv ovakvih odluka srpskih sudova. Zakon kvalifikuje ubistvo na mah kao privilegovani oblik ubistva. Okolnosti koje krivično delo ubistva čine lakšim mogu biti samo ako je ubistvo izvršeno u stanju jake razdraženosti; učinilac je u takvo stanje doveden bez svoje krivice napadom, zlostavljanjem ili teškim vređanjem od strane ubijenog; delo je izvršeno na mah odmah nakon napada, odnosno teškog vređanja, a u svakom slučaju za vreme trajanja jake razdraženosti.

Iz svega navedenog vidi se da je Krivičnom zakonu Republike Srbije neophodna reforma i sistematična rešenja za ovu vrstu ubistva. Fundamentalna prava su osnovna, a pravo na život je nešto na čemu se zasniva konstitucionalizam i ljudske vrednosti.

„Ne postoje ti razlozi ili takve provokacije koje je nedužna žena mogla da uradi, a da ovaj slučaj završi smrću. Niko ne zaslužuje nikakav vid nasilja. Za to nema opravdanja. Ako je okrivljeni imao određenih sumnji ili dilema o vernosti svoje nevenčane supruge, ili je, kako navode, trpeo ponižavanje, razlaz je u najmanjoj meri ono što je mogao da učini. Kako da imamo poverenja u institucije kada se jednom nasilniku kazna za gnusan čin ubistva preinačuje sa ovakvim opravdanjem suda? Zar treba da, ako smo žene, trpimo različite oblike nasilja i da je femicid prihvatljiv ishod?“, navodi se u saopštenju Foruma žena Zelene stranke.

Navedeni slučaj samo je jedan u dugom nizu ubistava žena od strane partnera i supružnika. I pored toga, sve više se susrećemo sa neblagovremenim i nepravednim reagovanjem institucija. Forum žena Zelene stranke postavlja pitanje nadležnim institucijama: Zašto se kazne ublažavaju? I dokle će se nasilju nad ženama gledati kroz prste?

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.