Zelena stranka u radnoj poseti Makedoniji


Ivana Vujasin, predstavnica Zelene stranke, u okviru svoje posete Makedoniji sastala se sa premijerom Republike Makedonije, Zoranom Zaevim

Predsednica Tima Zelene stranke za promociju zdravog načina života i predsednica Saveta za zaštitu životne sredine Skupštine Grada Novog Sada,  Ivana Vujasin, nalazi se, na poziv Dragana Jovanova, glavnog savetnika za životnu sredinu i prostorno planiranje u vladi R. Makedonije, u prijateljskoj, radnoj poseti susednoj Republici Makedoniji.  Za vreme ovog boravka organizovani su mnogobrojni susreti sa makedonskim zvaničnicima.

Tom prilikom, organizovan je prijem na najvišem nivou vlasti, kod premijera Republike Makedonije, Zorana Zaeva. U prijatnom, prijateljskom razgovoru, premijer Zaev i gošća iz Srbije dotakli su se mnogih tema, ali akcenat je stavljen na moguću saradnju u oblastima zdravlja, populacione politike, cirkularne ekonomije i zaštite životne sredine, kao i na sve one oblasti koje mogu biti most saradnje među našim, istorijom i budućnošću, povezanim narodima.

„Zelena stranka je čvrsto uverena da je jačanje zelene politike i zelenih ideja ne samo u Srbiji, nego i u regionu, izuzetno bitno ne samo za ekonomsku stabilizaciju i poboljšanje kvaliteta života stanovnika regiona, već i za njegovu stabilnost“, istakla je Ivana Vujasin.

Budući da su i Srbija i Makedonija opredeljeni za evropske integracije i da Srbiju tek čeka otvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, razmatranje ekoloških problema i pitanja, kao i upoređivanje situacije u obe države jeste bila jedna od glavnih tema ovog razgovora. Zemlje zapadnog Balkana imaju slične probleme, a u nekim slučajevima, kao što je zagađenje vazduha, oni se ne mogu rešavati pojedinačno po zemljama. Jedan od zaključaka ovog razgovora bio je i da takva situacija ostavlja ne samo prostor, nego i potrebu, za međusobnom saradnjom i koordinisanjem aktivnosti.

„Zajednički projekti Srbije i Makedonije, kao što je zaštita životne sredine, ne poznaju granice“, istaka je Ivana Vujasin.

Ivana Vujasin, u okviru svoje posete R. Makedoniji, sastala se i sa rukovodiocem sektora otpada Anom Karanfilovom Mazevskom (MŽSPP), sa  predstavnikom firme „GOE Evropa“, Aleksandrom Ivanovim. Radna poseta Makedoniji  nastavljena je sastankom na kom je domaćin  bio generalni sekretar vlade, Dragi Rašovski. Nakon ovog sastanka na kome su predloženi neki od modela buduće saradnje, Ivana Vujasin sastala se sa članom Makedonske akademije nauka i umetnosti, akademikom Vladom Matevskim, kao i sa direktorom Muzeja Makedonije, Gordanom Nikolovim, gde je dobila i priznanje za dosadašnji rad i saradnju sa ovom institucijom.

Ivana je bila gost na svečanom otvaranju fabrike za reciklažu guma (RWM Rubber waste management) zajedno sa visokim zvaničnicima Republike Makedonije.

Svi razgovori protekli su u izuzetno prijateljskom tonu i konstruktivnoj razmeni iskustva. Naglasak je bio na temama koje su bile i povod ovih sastanaka, a to su priroda, cirkularna ekonomija, očuvanje životne sredine i kvaliteta zdravlja pre svega.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.