PROBLEM S RUMUNIMA – HAOS U BANATU!


Na evropskom ekološkom koridoru godinama se nekontrolisano seče šuma!

BELA CRKVA – Ništa dok se Rumuni ne umešaju!
Uskoro bi zvanični Bukurešt mogao da napravi nove probleme Srbiji! Ali ovoga puta zbog zaštite životne sredine. Problem divlje seče drveća u ekološkom evropskom koridoru uz tok pogranične reke Nere, koji nadležni već godinama tolerišu, mogao bi da kulminira i izazove nam nove diplomatske muke.

– Rumuni su prilično uzbunjeni i brzo će nešto konkretno preduzeti u Briselu. Divljom sečom uništavaju se eko-sistemi njihovih nacionalnih parkova uz reku Neru – tvrdi Milan Belobabić iz udruženja za zaštitu prirode Aurora iz Bele Crkve.

On navodi da se u poslednjih pet meseci u opštini Bela Crkva, u južnom Banatu, nemilosrdno urušava eko-sistem kraj Nere i Karaša, kanala DTD, Belocrkvanskih jezera, kao i u Malom pesku, obodu Deliblatske peščare:

– Uprkos brojnim apelima, prijavama i dopisima upućenih lokalnoj samoupravi, policiji, inspekcijama, tužilaštvu, sekretarijatima, ministarstvima, obalni pojas svih vodotokova nestaje pod motornim testerama drvokradica, a na saobraćajnicama svakodnevni je prizor da se nelegalno posečena stabla slobodno transportuju kamionima, traktorima, automobilima i prodaju na lokalnoj pijaci – navodi Belobabić.

Nedavno je održan i sastanak u zgradi opštine, kome su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Zavoda za zaštitu prirode, republički inspektor za šumarstvo, predstavnik policije, direktor vodoprivrednog preduzeća, predstavnici NVO, na kojem se raspravljalo o načinu zaustavljanja višemesečnog uništavanje prirode u opštini Bela Crkva, ali seča je nastavljena.

– Uprkos tome što je reka Nera pogranična reka i većom delom proglašena nacionalnim parkom u Rumuniji, drvokradice se ne libe da ilegalno prelaze i na rumunski deo teritorije i tamo kradu drva. Za sve postoje i izveštaji rumunske pogranične policije.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.