FELJTON – Ekocid u Srbiji (5) : Koncentracioni logor za pse u Požegi!


Umesto doma, u JKP „Naš Dom“ u Požegi, pse lutalice čeka pakao u kojem im zaposleni ne daju hranu, ne leče ih, na dosta načina ih maltretiraju, nezakonski naplaćuju onima koji žele da ih udome, ali ih uglavnom ni tada ne puste, a osim toga – jadne životinje bivaju i ubijene bez razloga. Ovako se tretiraju od 2008. godine, od kada postoji ovaj “azil”, a da li će tome ikada doći kraj?

azil za pse

Izgladneli psi u azilu

– Većina pasa je bila u katastrofalnom stanju. Takođe, veliki procenat je bio u izgladnelom stanju. Spasili smo oko 40 pasa iz Požege. Na njima su vršene nepravilne sterilizacije. Psi koji su tamo umiru od štenećaka, a to je najgore jer ne može da se preživi. U takvoj sredini neophodna je dezinfekcija, a to tamo očigledno niko nije radio – kaže veterinar iz veterinarske stanice u Beogradu, u čiju ambulantu stiže 90 odsto pasa iz Požege, za naš sajt.

Naša sagovornica, koja se bori sa još dosta aktivista da spasi nesrećne pse, je u utorak poslednji put bila u pomenutoj ustanovi sa još nekoliko aktivista, kako bi preuzela pse koje je kupila i za koje ima račun na kojem piše da je cena 2.850 dinara i da “su vraćeni u grad”, šta god to značilo. Tog dana, ona je napravila video snimak sa lica mesta.

azil za pse

Jedna od žrtava

– Nisu nam dali plaćene pse. Na snimku možete čuti i videti kako su nas iskulirali tog dana. Milan Božić, glavni veterinar, se okrenuo kada sam ga pitala na osnovu čega mi je preko telefona rekao da je on bog i batina i da će sve biti kako on kaže. To sve možete i sami čuti u snimku – ističe aktivistkinja A.K.

– Psi koji izađu odande nisu čipovani, a izdate su knjižice na kojima piše da jesu. Svi izlaze bolesni. Veterinari iz Beograda, kod kojih ih odvedemo nakon preuzimanja, mogu da potvrde da su na njima nestručno odrađene sterilizacije i kastracije, kao i to da psi umiru nakon tih loših zahvata.

Račun

Psi se naplaćuju 2.850 dinara, a na njima piše vraćanje pasa u grad, šta to znači? A psi se uzimaju lično. I na osnovu čega se naplaćuju ako to finansira sam grad? – dodaje naša sagovornica.

Račun

azil za pse

Fotka iz 2010. godine na kojoj u istom prihvatilištu štenci jedu jednog

Aktivisti su dosta puta bili u “šinteraju”, kako ga sami nazivaju, a pored želje da spasu i udome pse, zahtevali su od zaposlenih i da ih puste unutra kako bi brinuli o njima besplatno, ali iz nepoznatog razloga nisu puštani.

Javljaju se i mnogi volonteri iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Italije, Nemačke… kako bi spasili nesrećne životinje, ali zaposleni su i te pokušaje onemogućili.
– Na fotkama, kao što se i vidi, nema ni hrane ni vode. Psi iz Požege direktno idu u veterinarsku ambulantu u Beograd. Šinteraj se brani time da fotke nisu napravljene kod njih, ali postoje i one na kojima su ti zaposleni, koje aktivisti čuvaju – priča vidno uznemirena A.K.

azil za pse

Još jedan koji je u katastrofalnom stanju

“Alo!” je pokušao da preko telefona stupi u kontakt sa Svetlanom Pavlović, šeficom službe ZOO higijene, kao i sa direktorom JKP Zoranom Đokovićem, ali niko se nije javljao na telefone koji su dati na sajtu JKP “Naš Dom”.

– Slučaj je prijavljivan i inspektorki Veri Đuković, zaduženoj za to, koja je rekla da su “uslovi u ovom šinteraju savršeni” i naravno ona ništa nije preduzela povodom ovoga. Aktivisti su kontaktirali i direktora JKP Zorana Đokovića koji je pretio da će ih tužiti za uznemiravanje, ne želeći da sasluša o čemu je problem – objašnjava naš izvor.

azil za pse

A psi su čovekovi najbolji prijatelji…

Aktivisti su nam dostavili i fotografiju Bojana Brkovića, sa kojim takođe nismo uspeli da stupimo u kontakt, za kojeg sumnjaju da okrutno ubija pse bez razloga, a i da je sam postavio na Fejsbuk fotografiju na kojoj je on pored otrova za pse.

monstrum

Njega aktivisti optužuju za ubijanje pasa

One comment

  • Da li je moguce da vise nikoga ne dotice icija patnja, pa ni patnja neduznih zivotinja koje nisu svojom voljom postale beskucnici?

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s