Nacionalni dan davanja: Tijana (5) ima samo jednu želju – da jede!

Nacionalni dan davanja je ustanovljen prošle godine i obeležava se 9. oktobra – na dan rođenja Mihajla Pupina, jednog od najvećih srpskih naučnika, inovatora i filantropa. I na ovaj dan želimo da podelimo sa vama tragičnu priču male Tijane.

Marija Dojčinović (32) i njena devojčica Tijana (5) iz sela Gornja Koznica kod Surdulice, više su gladne nego site, a svaki novi dan im donosi novu neizvesnost, hoće li uspeti nekako da ga prežive. Tijana ima samo jednu želju, a ona je da ima da jede, jer njena samohrana i bolesna majka nije u mogućnosti da joj uvek obezbedi hranu.

U svega nekoliko kvadrata uz stalnu opasnost da im se plafon sruši na glavu, provode dane majka i ćerka. Stari šporet, rasklimatani kredenac, jedna fotelja i dvosed, stočić i zemljani pod. To je sve, nema televizora, niti drugog kućnog aparata. Sve polovno i odbačeno od porodica koje su imale više sreće u životu. Na stolu mnogo flaša u kojima se zahvata voda. S jednog kraja sobička na drugi, obešena žica za veš na kojoj vise jorgani, ćebad i dečija garderoba.

– Nas dve smo same, nemamo nikog. Tijanin otac nas je napustio, dete gotovo da ga i ne poznaje. Ni ja nemam nikog, oca nisam upoznala, majka, baba i deda su umrli, tako da smo same. Opstajemo zahvaljujući komšijama i ljudima, jedini prihod nam je dečiji dodatak i socijalna pomoć. Imam i dug za struju 60.000 dinara i plašim se da nam i to ne iseku. Struju koristimo samo za svetlo, jedna sijalica i to je – kaže Marija.

Iako je letos operisana, Marija iz obližnje šume dovlači granje, kako bi imala čime da loži vatru. Seče ih sama ručnom testerom.

Mala Tijana uvek ide s majkom, jer nema drugara, nema dece da se sa njima igra. Nikada nije imala ni lutku. Nema ni čizmice za zimu, ali ni jaknicu. Ide u pocepanim klompicama i priča kako jedva čeka da krene u školicu.

Nemojmo je izneveriti, pomozimo joj! Mi smo zadnja nada, utočište i vera u bolje sutra brojnim porodicama kojima pomažemo.

Online Donations

Credit Card: https://28jun.org/#donate

PayPal: https://www.paypal.me/28jun

Donacije iz Srbije

Ime: 28. JUN

Dinarski racun broj: 265111031000342797

Devizni racun broj: RS35265100000023257547

Raiffeisen banka Srbije

Podeli ovo:

Šta mislite o ovome??

Odgovorite

Vaš mejl neće biti publikovan.


*