август 23, 2019

NAJZAD: Legalizacija kanabisa u Srbiji do kraja godine!

Ovo je velika pobeda svih onih koji su se godinama borili za legalizaciju kanabisa u Srbiji * Udruženje građana IRKA (Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa) koje je pokrenulo celu priču  u Srbiji skeptično *  Mnogi oboleli od najtežih bolesti u Srbiji nadaju se legalnom lečenju kanabisom

Legalizacija kanabisa u Srbiji - pobeda IRKA

“Postoje ozbiljna istraživanja koja govore da kanabisovo ulje pomaže pri lečenju kancera, epilepsije i drugih neurodegenerativnih bolesti. Posle dužeg prikupljanja podataka odlučio sam da podnesem zahtev za legalizaciju kanabisovog ulja jer smatram da ima lekovita dejstva” – rekao je dr Milan Savić, zvanični predlagač inicijative za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. “Takođe, to bi omogućilo da oboleli terapiju uzimaju legalno sa pretpostavljenim dejstvom na osnovnu bolesti, dakle bez potvrda iz kontrolisanih kliničkih studija, ali uz kontrolu lekara i mogućnost priključivanja već započetim istraživanjima”

IRKA skeptična

– Ovo što smo čuli su jako lepe vesti, videćemo šta će biti i koliko će oboleli ljudi imati realne koristi od zakona koji će biti donet. Udruženje građana IRKA se zalaže za dekriminalizaciju biljke jer bez dekriminalizacije nema prave medicinske primene. Zakonom bi trebalo da bude određeno da svaka punoletna osoba dobije pravo da uzgaja nekoliko biljaka za sopstvene potrebe a ukoliko nije u stanju da postoji mogućnost za to, da umesto njih to rade licencirani humanitarni uzgajivači. Mi u udruženju smo skeptični i plašimo se da novi zakon neće biti u interesu obolelih nego da iza njega stoje interni interesi farmacije, biznisa i politike – kaže Sonja Kozlina, predsednica IRKA – Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa, udruženja koje je prvo pokrenulo pitanje leglizacije kanabisa u Srbiji.

IRKA - predlozi za izmenu zakonske regulative

Podsećamo, IRKA  je pre dve godine pokrenula inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske srvhe i dekrimininalizaciju biljke, održala je niz stručnih predavanja i svedočenja obolelih od najtežih bolesti koji su se izlečili kanabisom. Zelene novine sve vreme su pratile kampanju za legalizaciju kanabisa u Srbiji i bile prvi medij u Srbiji koji je otvorio ovu temu.

Oficijelni sajt IRKA:  www.irka.org.rs

Šta mislite o ovome?

Translate »
%d bloggers like this: