OTVOREN 6. GREEN FEST

Projekcijom filma “Samo ti jedi” (Just Eat It) i dodelom nagrada pobednicima takmčarskog kratkog i amaterskog filma, večeras je u prepunoj sali Doma Omladine Beograd, a svečano otvoren 6. Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” koji se održava do petka 20. novembra.

Green Fest pobednici

Nagradu za Najbolji kratki film osvojio je film  “Lucens” autora Marsela Barelija iz Švajcarske, dok je drugo mesto osvojio film “Toxic Tales” autora Patricia Plasa iz Argentine. Specijlana priznanja pripala su filmovima “Atlantis Real Estate” (Jatri Niehaus, Nemačka) i “Zoe” (Lu Kvil, Australija).

Nagradu za Najbolji amaterski film u kategoriji do 18 godina  osvojio je film “Life and Death in Savanna” autora Marine Fazuline (Rusija), u kategoriji od 18 do 27 godina  nagradu je osvojio film  “Blue Honey” autorki Konstans Žolif, Dafne Duroše i Fani Lotelije iz Francuske. Nagrada za Najbolji amaterski film u kategoriji preko 27 godina  pripala je filmu  “Redpoint” autora Motahara Ahmadpur iz Irana, dok je Posebno priznanje pripalo filmu “Aladin i čarobna kanta”  autora Žikice Jovanovića iz Srbije.

Prvog dana festivala je zabeležena sjajna poseta učenika osnovnih i srednjih škola u okviru obrazovnog segmenta festivala, kao i deo namenjen studentima i široj javnosti. Preko 800 posetilaca je učestvovalo u ovom segmentu programa koji je zvanično počeo u 10 časova kreativnim radionicama za najmlađe sugrađane.

I u četvrtak, raznovrsni sadržaji očekuju sve posetioce “Green Fest”-a, od čega se izdvajaju prezentacija “Akcionog plana za adaptaciju na klimatske promene” (Velika sala od 14:00), panel-diskusija “Tehnologija protiv klimatskih promena. Novi elementi” (Sala Amerikana od 16:00), projekcije takmičarskih filmova u kategoriji kratkog i amaterskog filma (Sala Amerikana od 18:15), kao i revijalni filmovi “Era glupih” (12:00) zatim Virunga (16:00), Zemljani (18:00) i Cowspirasy: Tajna održivosti (20:00).

Ulaz je i ove godine besplatan, ali zbog ograničenih kapaciteta sala potrebno je izvršiti rezervaciju putem zvanične prezentacije festivala www.greenfest.rs

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” se održava uz pomoć Grada Beograda – Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za kulturu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Delegacije Evropske Unije i EU Info centra, opštine Stari grad, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja