Požarevac: Saslušavan novinar zbog tačne vesti o neispravnoj vodi za piće! (VIDEO)

Ako jedan grad ni na jedan način ne obaveštava građane da je voda u njihovim slavinama neispravna, da li je moralna obaveza odgovornog novinara da te podatke objavi? Naravno da jeste, ali u Srbiji zbog toga možete završiti u policiji i na sudu!

Radio Boom 93Uroš Urošević, novinar Radija Boom93 iz Požarevca, objavio je ovu informaciju na osnovu zvaničnih podataka, upozorivši Požarevljane na to kakva im je voda. Usledila je krivična prijava zbog “uznemiravanja javnosti”, koju je podneo direktor Vodovoda Saša Valjarević, inače funcioner zloglasne nacionalsocijalističke partije Ivice Dačića, pa je na zahtev Tužilaštva novinar Radija Boom93 saslušavan u policiji!

I krivična prijava i reakcija Tužilaštva i Policije više su nego čudni kada se u obzir uzme činjenica da je tu istu informaciju, o neispravnosti vode za piće, samo dve nedelje kasnije javnosti moralo da saopšti upravo javno preduzeće koje je podnelo prijavu!

Urošević smatra da je podnošenje krivične prijave vid pritiska na medije i uređivačku politku ovog radija.

EkoMedija: Protest zbog pritisaka na Radio Boom 93

Ekološki medijski servis Srbije (EkoMedija) ističe u saopštenju javnosti da je “podnošenje krivične prijave i saslušanje u policiji Uroša Uroševića, novinara požarevačkog Radija Boom 93 klasičan primer pritiska na medije”.

U Požarevcu je inače održana i konferencija za medije na kojoj je izražena solidarnost sa Uroševićem i kolegama sa Radija Boom 93.

Podršku Uroševiću, ranije su dali Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS), ANEM i Inicijativa “Novinari ne kleče”