Srbija i EU: Uticaj zelenih stranaka (VIDEO)

Prvo ekološko udruženje u Srbiji osnovano je daleke 1987.godine u Kragujevcu a ekspanzija ekoloških pokreta u Srbiji počela je tek nakon promena 2000-ih, ali se uglavnom sve završavalo na čerupanju budžeta od strane ekoloških NVO bliskih raznim režimima * U tome je najdalje otišla Demokratska stranka koja je fabrikovala lažne ekološke NVO da bi preko njih ispumpavala budžet Srbije * Najviše novca ispumpano je iz budžeta namenjenog ekologiji za vreme ministrovanja lažnog ortopeda Olivera Dulića,kadra Demokratske stranke,koji je oštetio Fond za zaštitu životne sredine za više od 60 miliona evra * Neuključivanje zelenih u vlast uglavnom je odraz nedovoljno jake ekonomije, smatraju stručnjaci

Ratko Bajčetić
Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke

“Zelene u Srbiji više stavljaju u organizacije civilnog društva. Evropske zelene stranke se ne bave samo time. Mi imamo ozbiljan politički program”, rekao je Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke.

Kroz poglavlje 27 o životnoj sredini Srbiju čeka niz promena, od kojih se čini da će najteža biti politička podrška, jer ni jedna zelena stranka nema dovoljnu podršku građana da samostalno pređe cenzus ni na jednom nivou. Ekološki pokreti i stranke tvrde da građani imaju svest o čuvanju životne sredine, ali da političke partije ne ostavljaju dovoljno prostora za to delovanje. S druge strane, u najrazvijenijim zemljama Evropske unije “zeleni” imaju više glasova primera radi, najveća opoziciona stranka u Srbiji.

Zahtevi Evropske unije o zaštiti životne sredine vrlo su jasni i ambiciozni – poboljšati infrastrukturu, pojačati administraciju i uskladiti propise. Taj dugogodišnji proces državu će koštati desetine milijarde evra, ali i političke volje, jer zelenih stranaka nema u organima odlučivanja gotovo ni na jednom nivou.

“Ona košta, ali podizanje nivoa standarda donosi velike koristi za celu ekonomiju za privredu politiku šta god hoćete. Ako se ta svest podiže tako će biti većih prostora za takav politički angaman po mom mišljenju”, naglasio je Zoran Sretić, saradnik Centra za evropske politike.

Ipak, praksa je gotovo poražavajuća – nema grada, čak ni najzagađenijeg koji je na nekim od izbora izabrao predstavnike Zelenih za svoju gradsku skupštinu, osim ako nisu bili u koalicijama sa većim političkim strankama. Iz tog ugla, a pred otvaranje poglavlja 27, biće zanimljivo videti programe stranaka za predstojeće izbore, kažu u Centru za evropske poslove.

O značaju ekologije u Evropi najbolje govore podaci da su Zeleni u evropskom parlamentu na izborima 2009-te osvojili 16 odsto mesta. Na prethodnim izborima u Nemačkoj, zeleni su imali 8 odsto podrške birača. Poređenja radi, to je više nego što u Srbiji ima najveća opoziciona stranka.

Šta mislite o ovome?