Stara planina: Zaustavljeno širenje požara, čeka se ruski avion

Zaustavljeno je širenje vatre na Staroj planini. Trenutno se kod lokaliteta Arbinje samo dežura. Situacija kod lokaliteta Topli Do je nešto teža i tamo je više od 200 ljudi na terenu, rekao je za RTS Zvonimir Baković iz “Srbijašuma”. Očekuje se dolazak ruskog aviona “iljušin 76”.

Deo požara iznad sela Dojkinci je pod kontrolom, vatrogasci i Žandarmerija su uspeli da spreče da vatra stigne do šumskog kompleksa Arbinje, javlja dopisnik RTS-a. Požarima nisu bili ugroženi stanovništvo i naselja.

Iznad sela Topli Do je teža situacija zbog nepristupačnog terena a vatrogasci su prinuđeni da pešače i po nekoliko kilometara. Danas se očekuje dolazak ruskog aviona “iljušin 76”.

Prema prvim procenama, požarom je zahvaćeno negde oko 50 hektara a izgorela je neobrasla povšina sa suvim rastinjem. Požar je došao iz pravca Bugarske, rekao je Zvonimir Baković gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a napominjući da je vatra došla iz pravca Bugarske.

Kako je dodao, čim se ugasi požar, ekipe JP “Srbijašume” će izaći ne teren i snimiti opožarenu površinu i utvrditi direktnu štetu. Međutim, napominje da je ekološka šteta mnogo veća.

Vetar otežava gašenje požara a zbog teškog terena nema ni telefonskog signala pa je komunikacija otežana.

Šest žarišta u Pčinjskom okrugu

U delovima opština Trgovište i Bosilegrad na snazi je i dalje vanredna situacija. Dopisnica RTS-a iz Vranja javlja da je od jutros situacija u Pčinjskom okrugu povoljnija i da je smanjena površina pod požarom.

U Sektoru za vanredne situacije su rekli da je u Pčinjskom okrugu aktivno šest žarišta. U Trgovištu je lokalizovn požar iznad sela Radovnica, ali je izbio novi u pograničnom prostoru sa Severnom Makedonijom.

U Bosilegradu je aktivan požar u ataru sela Plameno ali nisu ugroženi meštani i objekti. Karakteristično za sve požare je da su na teško pristupačnnim terneima, zbog čega je otežan rad službi.

Desetine godina potrebne za obnovu ekosistema

Zvonimir Baković ističe da se za sada ne zna uzrok ali da je evidentno da je 95 odsto požara ove godine izazvao čovek.

Preporučio je da se ne pali strnjika jer ona nošena vetrom može da se prebaci na šumu i da nastanu požari velikih razmera.

Zvonimir Baković je rekao da je potrebno više desetina godina da bi se ekosistem vratio u stanje pre požara ali da je u konkretnom slučaju potrebno više od 100 godina.

Apelovao je na građane da, uvek kada idu u prirodu, vode računa da je ostave u boljem stanju nego što su je zatekli.

Podeli ovo:

Šta mislite o ovome??

Odgovorite

Vaš mejl neće biti publikovan.


*