Trivan: Nema opasnosti za ljude i okolinu u Kikindi!

Rezultati uzoraka uzetih sa kikindske regionalne deponije biće poznati za otprilike mesec dana, ali je evidentno da razloga za opasnost po stanovnike i širu životnu okolinu nema, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. On je rekao da je otvorena istraga zbog sumnje da je na deponiji u tom gradu nezakonito odložen opasni otpad.

Početkom jula predstavnici Bezbednosno informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i drugih institucija, sproveli su akciju otkrivanja nezakonitog odlaganja opasnog otpada.

Trivan je objasnio da će analizom biti utvrđeno da li je došlo do propusta u odlaganju otpada i kontaminacije.

„Bavićemo se svim preduzećima koja se bave tretmanom opasnog otpada, kao što ćemo se baviti svim deponijama gde se odlaže otpad, kako bismo znali kako se njima upravlja i da bi sprečili eventualna zagađenja“, rekao je Trivan.

On je dodao da je bitno da li preduzeća koja posluju opasnim otpadom rade svoj posao na zakonit način i da im profit ne sme biti važniji od zdravlja.

„Striktno ćemo poštovati zakon, bez obzira o kome se radi, velikoj ili maloj firmi, kako bismo zaštitili zdravlje i bezbednost naših gradjana. Zdravlje nacije neposredno zavisi od stanja životne sredine, i zato je nedopustivo njeno zagađivanje“, kazao je Trivan.

Trivan se danas lično uverio kakva je situacija na Regionalnoj deponiji u Kikindi, kojom upravlja kompanija FCC EKO, nakon što je, prema izveštaju Radio televizije Vojvodine (RTV), utvrđeno da se na njoj nezakonito odlagao opasni otpad.

Istraživanja sprovodi Institut Vinča, a rezultati bi trebalo da budu obelodanjeni za mesec dana, u zavisnosti od vrste otpada.

„Ja se nadam da nećemo naići na dramatične promene u okolini same deponije, ali će analize to pokazati. Takođe, hoću da kažem, bez obzira šta o kome mislili, da ono na čemu mi insistiramo jeste zapravo interes građana, što nema veze sa politikom“, izjavio je Trivan.

Kako navodi RTV, nakon obilaska nadležnih, u nekoliko navrata, utvrđeno je da je zemljište kontaminirano, čak se kontaminacija vidi i golim okom.

„Ali, obim te kontaminacije i ono što može sada da se sagleda na osnovu preliminarnih rezultata, pokazuje da nema uticaja na okruženje. To ne znači da, kada budemo dobili definitivne rezultate, još nešto novo ne saznamo“, rekao je savetnik ministra za zaštitu životne sredine Slobodan Tošović.

Trivan je dodao da je izuzetno važno da svaki deo Srbije bude proveren i najavio da će se baviti svim preduzećima i depomijama koja se bave opasnim otpadom.

Na taj način ćemo utvrditi šta se zapravo na njima dešava, kako bismo sprečili zagađenja sa kojima smo se susretali u prethodnom periodu, zaključio je Trivan.

Kompanija FCC EKO ističe da u slučaju deponije u Kikindi obezbeđuje svu potrebnu saradnju sa svim zvaničnim institucijama, kao što su policija i javno tužilaštvo, i napominje da je suviše rano da se donose zaključci, jer ceo proces istrage još traje.

Kompanija ocenjuje da je „osnovni interes FCC EKO usaglašenost sa zakonom“.

„Pošto ceo proces istrage još traje, suviše je rano da se donose zaključci, FCC kompanija je i dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka kao i istraga potvrditi da kompanija poštuje sve važeće propise i zakone“, saopšteno je.

2 thoughts on “Trivan: Nema opasnosti za ljude i okolinu u Kikindi!

Šta mislite o ovome?

Translate »
%d bloggers like this: