UČIMO O RECIKLAŽI: Ekološki projekat kompanije Eko Pak!

imo o reciklaži – novi Eko-paket projekat od sada je i u vašem gradu!
eko-paket-kreativni-konkurs-2015-rad-eko-poligon-soso-vuk-karadzic-sombor

Eko-paket projekat je deo međunarodnog programa Eko-škole i kreiran je u cilju edukacije potrošača o pravilnim načinima za odlaganje upotrebljene Tetra Pak ambalaže i podizanja svesti o tome koliko je važno imati odgovoran odnos prema prirodi.

eko-paket-kreativni-konkurs-2016-rad-fudbalski-golovi-pu-suncokreti-vladimirci

Pod pokroviteljstvom kompanije Tetra Pak, Eko-paket projekat je pokrenut u Srbiji školske 2013/2014 godine.

Eko-paket je interaktivni projekat u kome učenici kreiraju prava mala umetnička dela od upotrebljene Tetra Pak ambalaže i učestvuju u kreativnom konkursu kako bi osvojili vredne nagrade. Kroz kreativni konkurs, upotrebljena Tetra Pak ambalaža dobija novu svrhu i postaje predmet koji može ponovo da se koristi ili ukras u učionici ili školskom holu. Saksije za cveće, korpice, ukrasi, lusteri, hranilice za ptice, držači za knjige i igračke samo su neki od predmeta koji i danas oplemenjuju prostor Eko-škola. Učenici OŠ “Branko Miljković” iz Niša pripremili su poštanske sandučiće koji im i dalje služe za razmenu poruka. Učenici škole za osnovno i srednje obrazovanje Vuk Karadžić” iz Sombora pripremili su domine i čunjeve za kuglanje, koje i danas rado koriste za zabavu.

eko-paket-kreativni-konkurs-2015-rad-postansko-sanduce-os-branko-miljkovic-nis

Na kraju svake školske godine kompanija Tetra Pak i strukovno udruženje “Ambasadori održivog razvoja i životne sredine” nagrađuju najbolje Eko-škole u Srbiji.

Edukativne radionice o reciklaži od počekta projekta održane su u preko 45 Eko-škola širom Srbije i na Eko-paket kreativni konkurs pristiglo je više od 1400 radova. Na radionicama se na zabavan i kreativan način demonstrira proces reciklaže upotrebljene Tetra Pak ambalaže u palper mašini. Od pravilnog pražnjenja i odlaganja ambalaže, preko tretmana u palper mašini, učesnici radionica na licu mesta mogu da vide kako se od višeslojne Tetra Pak ambalaže dobija papir.

eko-paket-kreativni-konkurs-2016-rad-kajak-pu-suncokreti-vladimirci

Tema ovogodišnjeg konkursa za 2017. godinu je “Život u eko-gradu”, rok za prijavu radova je do kraja marta. Učenici Eko-škola treba da predstave svoje viđenje održivog eko-grada ili neki segment života u njemu (održive gradove, održive fabrike, vetro parkove, održive stambene zgrade/kuće, solarna polja, zeleni saobraćaj ili neke druge objekte pa čak i nove ideje koje u svoj fokus stavljaju očuvanje životne sredine). Radovi su počeli polako da pristižu, nadamo se da će mladi ekolozi i zaštitari i ove godine obradovati sve svojim idejama i svojom kreativnošću. Ne propustite priliku da i vaša Eko-škola osvoji nagradu!

U okviru Eko-paket projekta, povodom obeležavanja 5. juna – Svetskog dana zaštite životne sredine, kompanija Tetra Pak uređuje dvorište jedne Eko-škole. Do sada su 3 Eko-škole dobile učionicu na otvorenom i sadnice i cveće za školsko dvorište. Na taj način đaci su u prilici da uče na najlepšem mestu, u svom školskom dvorištu.

eko-paket-kreativni-konkurs-2016-rad-eko-delfin-visoka-skola-primenjenih-strukovnih-studija-vranje

Eko-paket inicijativa za 2016. godinu

Kreativni konkurs 2016. godine prošao je u znaku važnog događaja, letnjih Olimpijskih igara u Brazilu koje su obeležile godinu. Deca, učenici i studenti pravili su radove u cilju širenja ideje olimpizma i razvoja sporta, kao i predmete koji su predstavljali domaćina Olimpijskih igara. Mališani PU Suncokreti” iz Vladimiraca pripremili su sportske rekvizite poput fudbalskih golova, atletičarskih prepona, kajaka, koša i postolja za dodelu medalja. Oni su svoje rekvizite iskoristili za organizaciju “Tetra-olimpijade” u dvorištu Eko-škole, na kojoj su mališani u duhu pravih olimpijaca osvajali medalje. Studenti Visoke škole primenjenih strukovnih studija iz Vranja pripremili su rad “Eko-delfin” kako bi odali priznanje našim “zlatnim delfinima”.