септембар 17, 2019

Zagreb: Ponovo kreće Ekoseminar!

Već tradicionalni jesenski Ekoseminar ponovno kreće 10.11. u standardnom formatu: predavanja utorkom i četvrtkom u 19h u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1. Sva predavanja su, kao i uvijek do sad, besplatna!

zelena-akcija

Jesenski ekoseminar jedna je od najstarijih edukativnih aktivnosti koju Zelena akcija provodi. Svake godine, nova generacija polaznika i polaznica dobije osnovno znanje i informacije za razumijevanje tematike okoliša i održivosti. Seminar se sastoji od serije predavanja te nije obavezan dolazak na sva predavanja, već se svako može odslušati i samostalno.

Ekoseminar završava Vikend radionicom na kojoj će najredovitiji i najmotiviraniji polaznici i polaznice moći naučiti organizirati akcije i voditi kampanje.

Predavanja su besplatna i otvorena za sve, bez potrebe prethodne najave.

Sva predavanja počinju u 19:00 sati i održavaju se u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, u dvorišnoj zgradi!

Poveznica na Facebook događaj:

https://www.facebook.com/events/1081330755245424/

Dodatne informacije:

Sven Janovski, [email protected], 099 83 76 805

PROGRAM:

10.11. utorak

Bernard Ivčić – Uvod u eko-aktivizam

Što je eko-aktivizam? Kada i gdje je nastao? Što ja kao pojedinac mogu promijeniti? Odgovore na ta, a i ostala pitanja vezana uz povijest ekološkog pokreta u Hrvatskoj i svijetu, možete dobiti na ovom predavanju.

12.11. četvrtak

Enes Ćerimagić – Pravo okoliša

Iskustva iz ekoloških kampanja koje je provodila Zelena akcija pokazuju da pravni instrumenti često mogu biti od presudnog značaja u borbi protiv različitih štetnih projekata. Na ovom predavanju saznat ćete što je to pravo okoliša, kako se ova relativno mlada grana prava razvijala u svijetu te koji su specifični problemi prava okoliša u Hrvatskoj. Upoznat ćete se i s pravima koja ekološkim aktivistima jamče međunarodni pravni dokumenti, kao i mogućim pravnim posljedicama po aktiviste koji sudjeluju u različitim oblicima direktnih akcija.

17.11. utorak

Luka Tomac – Klimatske promjene i društveni pokreti

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas suočava. Na predavanju dat će se pregled najnovijih znanstvenih činjenica koje ukazuju na to da se klimatske promjene doista događaju i da je njihov uzrok čovjekova djelatnost. Više vremena posvetit će se očekivanim posljedicama klimatskih promjena, političkim procesima vezanim uz klimu na razini EU te UN-ovim klimatskim pregovorima koji se vode u posljednjih dvadesetak godina. Bitan faktor borbe protiv klimatskih promjena su i razni klimatski pokreti koji su nastali u zadnjih nekoliko desetljeća i koju vrlo aktivno sudjeluju u raznim globalnim klimatskim pregovorima, pokušavajući spriječiti da privatni interesi država ugroze planove zaustavljanja daljnjih promjena. Na predavanju dat će se i pregled njihove uloge i povijesti.

19.11. četvrtak

Marko Košak – Otpad u Hrvatskoj – gomilanje smeća ili zero waste?

Neredovito pražnjenje kontejnera, smeće po ulicama, nedostatak i nedostupnost spremnika za odvajanje, visoki mjesečni računi, neuređena odlagališta blizu naselja, krcata reciklažna dvorišta – samo su neki od problema s kojima ste se sigurno više puta sreli. Nazire li se takvom sustavu kraj ili će otpadna mafija i dalje zarađivati velik novac na štetu građana i okoliša? Kako u kratkom roku po zero waste principima (reduce, reuse, recycle) uspostaviti sustav prilagođen građanima? Koji su domaći i strani primjeri dobre prakse?  – odgovore na ta, ali i brojna druga pitanja možete dobiti na ovom predavanju. 

24.11. utorak

Jagoda Munić – Zaštita prirode i prirodnih resursa

Prirodni resursi u Hrvatskoj u posljednje su vrijeme sve ugroženiji planovima velikih nekretninskih i energetskih projekata koji se javnosti predstavljaju kao razvojne investicije i generatori novih radnih mjesta, a zapravo su motivirani brzom zaradom za investitore i njihove političke pokrovitelje. Ovo predavanje daje osvrt na globalne probleme zaštite prirode i bioraznolikosti, metode i trendove zaštite prirode u svijetu, stanje prirodnih resursa u Hrvatskoj i prijetnje kojima su izloženi, kao i na kampanje pokretane s ciljem njihove zaštite i održivog korištenja.

26.11. četvrtak

Toni Vidan – Održiva energetika i obnovljivi izvori energije

Kakav je utjecaj energetskog sektora na okoliš? Što su to obnovljivi izvori energije? Kakav je bio njihov razvoj u proteklih tridesetak godina i mogu li oni biti odgovor na problem klimatskih promjena? Kakve su mogućnosti, a kakvo je sadašnje stanje s obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj? Što su to energetske zadruge? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete odgovor dobiti na predavanju o održivoj energetici i obnovljivim izvorima energije.

1.12. utorak

Tomislav Tomašević (Institut za političku ekologiju) – Ekologija, politika, ideologija

Kako to da se velika većina građana načelno zalaže za zaštitu okoliša, a sve više nam prijeti potpuni ekološki kolaps? Koji su to globalni strukturni ekonomski i društveni problemi koji generiraju devastaciju okoliša? Kako se različite političke ideologije odnose spram zaštite okoliša i održivosti? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti ovo predavanje. Osim toga, na predavanju bit će predstavljeni i različiti prijedlozi reforme globalnog ekonomskog i političkog sustava koji bi trebali voditi ka većoj ekološkoj održivosti i društvenoj pravednosti.

3.12. četvrtak

Bruno Motik (ZMAG) – Što je permakultura?

Otkriće poljoprivrede i korištenje fosilnih goriva omogućili su čovječanstvu veliki razvoj i napredak, no taj napredak ima i svoj negativan utjecaj koji je sve više očit. Resurse potrebne za život trošimo na neodrživ način i pitanje je kako će generacije koje dolaze iza nas uspijevati zadovoljiti svoje potrebe. Suočeni smo s dva velika problema za koja za sad nemamo rješenja, a to su: klimatske promjene i jednostavna činjenica da je naš planet ograničen. Permakultura je sustav praktičnog oblikovanja održivog životnog prostora koji oponaša prirodne procese, a temelji se na integriranom tradicijskom i suvremenom znanju i vještinama. Ima li permakultura potencijal rješavanja problema s kojima smo suočeni?

  1. i 6.12. subota i nedjelja

Vikend radionica

Na vikend radionici najmotiviraniji i najredovitiji polaznici i polaznice Ekoseminara naučit će razvijati kampanje i akcije koje se bave nekim od aktualnih problema zaštite okoliša.

 

 

Šta mislite o ovome?

Translate »
%d bloggers like this: