Elektronske cigarete: Opasne kao i svake cigarete !


elektroska cigaretaNemački stručnjaci upozoravaju da propilen-glikol, koji se u e-cigarete dodaje da bi se stvorila nikotinska para, može da izazove trajno oštećenje respiratornog sistema.

Čak 90 odsto sadržaja elektronske cigarete čini otrovna supstanca propilen-glikolkoja može izazvati trajno oštećenje respiratornih organa, tvrde nemački stručnjaci!

Direktorka Federalnog centra za zdravstveno obrazovanje u Kelnu dr Elizabet Pot objašnjava da ovo jedinjenje, koja se e-cigaretama dodaje da bi se postigao ekekat pušenja pravih cigareta, može da izazove akutnu iritaciju respiratornog sistema. Zato nije ni čudo što je njihova upotreba zabranjena u Australiji i Kanadi.

Proizvođači u zavodljivim reklamama tvrde da su elektronske cigarete zdrave i da poništavaju negativno dejstvo nikotina. Kako piše u uputstvu za upotrebu, elektronske cigarete rade pomoću baterija koje zagrevaju tečnost obogaćenu nikotinom, pa se tako udiše nikotinska para. Dim koji se izdiše je zapravo para, koja se izgubi u vazduhu i nije štetna ni za okolinu, ni za samog pušača.

Ipak, da bi se stvorila para obogaćena nikotinom, dodat je propilen-glikol, otrovna supstancakoja zapravo čini do 90 odsto sadržaja e-cigarete.

E-cigarete2

Još 2009. američki FDA analizirao je punjenje e-cigareta i pronašao tragove karcenogenog nitrozamina i drugih potencijalno opasnih sastojaka kod nekoliko proizvođača. Ipak, sami proizvođači ističu da nitrozamina ima puno više u običnim cigaretama.

Budući da su e-cigarete u slobodnoj prodaji i nisu klasifikovane kao medicinski aparati, samim tim ne podležu ni regulaciji duvanskih proizvoda, barem ne u većini država.

Čak i u razvijenim zemljama poput Velike Britanije uvoz mnogih brendova e-cigareta prolazi bez inspekcije, zbog čega stručnjaci ističu da je nužno uvođenje regulacije e-cigareta kako bi se osigurao garantovani standard.

E-cigarete zabranjene su u Kanadi, Australiji i nekim američkim državama. Nedavno je zabranjena i njihova upotreba u gradskim kancelarijama i prevoznim sredstvima u nemačkom Hanoveru. Iako se elektronske cigarete reklamiraju da se mogu “zapaliti” i u nepušačkom delu, očigledno mnogima ova ideja nije uopšte prihvatljiva.

U Srbiji se ovaj proizvod i dalje prodaje bez ikakve zabrane.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.