Kubanska vakcina protiv raka za dva meseca u Srbiji


ČUVENI PREPARAT „CIMAVAKS EGF“ USKORO DOSTUPAN I NAŠIM PACIJENTIMA

Procedura – Postupak u Agenciji za registraciju lekova može da traje i sedam meseci, ali će Kubanci već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca

Vakcina „cimavaks EGF“, protiv raka pluća u poodmaklom stadijumu, koju su razvili kubanski naučnici, biće za dva meseca dostupna i pacijentima u Srbiji.

Mada će u narednih sedam meseci Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) sprovoditi uobičajeni postupak registracije vakcine koja rak pretvara u hroničnu bolest, Kubanci će, po ugovoru koji je potpisan pre deset dana, već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca.

 

Papir sa četiri potpisa

Osim na Kubi, „cimavaks EFG“ se za sada koristi u Peruu, Maleziji i Velikoj Britaniji. Jedna multinacionalna kompanija otkupila je od Kubanaca pravo da vakcinu distribuira u 17 zemalja EU, a to pravo je za sve zemlje bivše SFRJ dobila srpska spoljnotrgovinska firma „Vama“, čiji je vlasnik Zoran Vujović pre desetak dana potpisao ugovor sa Kubancima.

– Potpisivanjem tog ugovora dobio sam pravo zastupanja proizvođača vakcine za zemlje bivše Jugoslavije. Ovih dana Agenciji za lekove predaću svu dokumentaciju potrebnu za registraciju, koja je usaglašena sa propisima EU. Pošto ta procedura u ALIMS-u traje 210 dana, mi ćemo ljudima koji žele da se leče na svoju odgovornost to ipak omogućiti za dva meseca kada će u Srbiju stići manja količina vakcina, dovoljna za oko 30 pacijenata – otkriva Vujović.

On objašnjava da, kao što pacijent ima pravo da u inostranstvu kupi lek koji nije registrovan u Srbiji, ima pravo da to učini i u našoj zemlji.

– Dok ne dobijemo dozvolu agencije, vakcina će se uvoziti na osnovu papira koji su potpisali pacijent i lekar, a overava ga zdravstvena ustanova sa kojom ćemo sklopiti ugovor, uz saglasnost Agencije za lekove – navodi naš sagovornik.

 

4 komentara

 • KAKO ja mogu kupiti VAKCINU CIMAVAKS efg …gde da se obratim i kome imam dijagnozu C 34.3

  Sviđa mi se

  • Vakcine će,prema najavi,stići u Srbiju za 2 meseca.Obezbeđen je distributer a trenutno se vrši prijava 30 dobrovoljaca koji će testirati te vakcine.Raspitajte se u Kliničkom centru Srbije (Beograd) o pojedinostima.

   Sviđa mi se

 • u tu prednost ce imati previlegovani.zna se ko se prvi spasava kada brod tone

  Sviđa mi se

 • zna se da ce prednost imati previlegovani.kad brod tone ko se prvi spasava

  Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s