Višak C vitamina uzrokuje kamen u bubregu


vitamin c02Muškarci koji uzimaju dopunski vitamin C su pod natprosečnim rizikom od kamena u bubregu, ukazuje švedska studija obavljena na uzorku od preko 22.000 ljudi.

„Odavno se sumnja da bi visoke doze vitamina C mogle da povećaju rizik od kamena u bubregu, jer se deo tog vitamina iz organizma preko urina izbacuje u obliku oksalata, jednog od ključnih sastojaka bubrežnog kamena“, ističe Laura Tomas, vodja pomenute studije, obavljene na Institutu Karolinska, a prenosi Rojters.

Tomasova i njen tim su analizirali rezultate jedne ranije, velike studije, u kojoj su učestvovali sredovečni i stariji švedski muškarci, koji su davali podatke o svojoj ishrani i načinu života i u proseku bili praćeni tokom jedanaest godina.

Među ispitanicima 907 muškaraca je prijavilo redovno uzimanje tableta vitamina C (od po 1.000 mg). Kod 3,4 odsto njih se tokom trajanja studije po prvi put pojavio kamen u bubregu.

Od više od 20.000 ostalih ispitanika, koji nisu redovno uzimali tablete vitamina C, niti bilo koji drugi dodatak ishrani, kamen u bubregu se pojavio kod samo 1,8 odsto njih.

Najveći rizik od kamena u bubregu su imali muškarci koji su bar jednom dnevno uzimali tablete vitamina C.

Kamenje u bubregu sastoji se od sićušnih kristala u kombinaciji s oksalatima. Obično samo nestaje, ali u tom procesu može da izazove jake bolove. Veliko kamenje ponekad mora da se odstrani hirurški. Muškarci su skloniji kamenu u bubregu nego žene.

Švedska studija ne dokazuje da baš vitamin C izaziva kamen u bubregu. Ipak, osobe koje su nekad imale kamen, bi trebalo da razmisle da li da uzimaju dopunski vitamin C, savetuje švedski tim. Ovo tim pre što nema jasnih dokaza da unos dopunskog vitamina C obezbedjuju neku veću korist za zdravlje.

Tim sa Instituta Karolinska takođe napominje da rezultati do kojih je došao ne znači da ljudi ne treba da konzumiraju znatne količine vitamina C kroz hranu – iz voća i povrća, budući da je ovaj antioksidant važan za zdravlje kostiju i mišića, a njegov nedostatak može da izazove skorbut.

 

2 komentara

  • ovo je besmislica i proističe iz zastarelih istraživanja.Novija istraživanja pokazuju suprotno,pogotovo u lečenju malignih bolesti i to sa izuzetno visokim dozama čak i 100 puta većim od preporučenih dnevnih doza.Vitamin C pogotovo uzet prirodno iz voća i povrća je potpuno bezbedan a izuzetno koristan za sve vrste bolesti.Uz unos dovoljne količine vode nema bojazan od kamena u bubregu.

    Sviđa mi se

  • Bojan koji je dao raniji komentar je potpuno u pravu. Ja sam zbog tumora mjesecima uzima 50.000 miligrama dnevno, i dan danas uzima 5000 do 10.000 miligrama svaki dan. Sarajevsko Oslobodjenje je uradilo i objavilo intervju o mojim iskustvima sa mega dozama vitamina C i prepis iz novina moze se vidjeti ovdje: http://www.prirodnamedicina.com/2012/10/vitaminc-istina-zablude/

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s