Kragujevac: Prve solarne elektrane


Solarni panelU Kragujevcu su danas montirane prve dve mini solarne elektrane u čiju su izgradnju investirale članice Građevinskog klastera Šumadije i Pomoravlja.

Struja koju te elektrane proizvedu biće prodata Elektroprivredi Srbije.

Mini solarne elektrane snage 10 i 15 kilovata postavljene su na krovovima poslovnih objekata u naseljima Male Pčelice i Vinogradi.

Očekuju se odobrenja EPS-a za priključenje elektrana na mrežu i početak prodaje struje državi.

Tehnički direktor preduzeća “RD Solar sistem”, koje je projektovalo i izgradilo mini solarne elektrane u Kragujevcu, Nemanja Cvetković, rekao je da je ovo jedna od najisplativijih investicija u Srbiji i da se ulaganja vraćaju za pet do šest godina u zavisnosti od snage elektrane.

“Izgradnja mini solarne elektrane snage 10 kilovata košta oko 20 hiljada evra, a može da snabdeva strujom do šest domaćinstava”, kazao je Cvetković.

On je naveo da država Srbija u periodu od 12 godina garantuje otkupnu cenu struje iz mini elektrana koja je viša od one koju naplaćuje EPS za isporučenu energiju.

U skladu s tim, jedinstvena otkupna cena kilovata biće 20,66 evro centi za kilovat što je više u odnosu na cenu “Elektroprivrede” od 5,6 evro centi.

“Za vreme trajanja ugovora koji se potpisuje sa EPS, elektrana može da povrati uložena sredstva i zaradi još toliko,” rekao je Cvetković.

Preduzeće “RD Solar sistem” izgradilo je još dve mini solarne elektrane snage 30 kilovata u Zemunu i Kovačici koje takođe čekaju odobrenje za priključak na mrežu EPS.

U tom preduzeću navode da pojedine banke odobravaju povoljne kredite na deset godina za ulaganja u izgradnju mini solarnih elektrana, sa grejs periodom od godinu dana.

Zastupnik Građevinskog klastera Šumadije i Pomoravlja, Jelena Bojović, rekla je da je to udruženje, koje okuplja 23 male firme, oformilo timove inženjera koji su spremni da se i ubuduće uključe u izgradnju mini solarnih elektrana po sistemu “ključ u ruke” u regionu i Srbiji.

“Klaster će se se predstaviti kao tim malih firmi i želimo da nas ministarstvo i Privredna komora Srbije prepoznaju kao partnera i da pokušamo da kvalitetom u projektovanju i izvođenju radova opravdamo poverenje investitora”, rekla je Bojovićeva.

Ona je kazala da su opravdana ulaganja u mini solarne elektrane s obzirom da Srbija ima bolji godišnji prosek sunčanih dana od evropskog, dok centralni deo Srbije ima više sunčanih dana od proseka za celu zemlju.

U klasteru su podsetili da se država Srbija obavezala da do 2020. godine, 27 odsto proizvedene energije mora da potiče iz obnovljivih izvora.

2 komentara

  • Биће најисплативије док не ударе порез на Сунце као у Аустрији, ако се не варам.

    Sviđa mi se

  • ovo je divno a austrijanci su fakini a mi pravimo i rakiju a oni ne mo radimo sve 5000 godina a oni nisu ni u jajima tada bili …

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.